AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Central Park - Guillaume Musso

20180915 musso.png

Atunci cand cunosti un om trebuie sa stii cum reactioneaza cand este fericit, cum reactioneaza cand este stresat, cum reactioneaza in situatii tensionate (cand timpul nu ii ajunge pentru a duce la final un proiect, cand vede ca pica la capitolul orientare in spatiu) si tot asa. De cateva luni exista un om in viata mea care a vazut cum reactionez in toate aceste stari si stiind ca voi pleca doua luni in Lituania mi-a dat o carte din biblioteca lui pentru a o lua cu mine, pentru a petrece clipe de calitate alaturi de una din cartile lui cele mai indragite.

Consider ca este foarte greu sa ii faci cadou unui om o carte pentru ca presupune sa stii ce preferinte are, ce ii place sa citeasca, mai exact presupune sa stii ce fel de om este. Aceasta carte este Central Park de Guillaume Musso. Fiind o novice in lumea lecturii pot spune ca nu am auzit de acest autor pana acum, dar am aflat ca este un romancier francez foarte apriciat si in Romania.

La o simpla cautare pe internet am vazut ca foarte multe persoane au facut o recenzie la aceasta carte, recenzii pe care am refuzat sa le citesc initial pentru a nu exista riscul sa aflu vreo informatie in plus fata de ce era prezentat pe site-ul librariei, cartea fiind promovata de Grupul Editorial ALL.

Guillaume Musso este un scriitor care te face sa iti creionezi in minte diferite scenarii, scenarii care se schimba uneori dupa fiecare pagina. Personajele lui in jurul carora a creat o poveste, Alice si Gabriel, sunt plasate in mijlocul unui parc, cu o pereche de catuse la maini, dar partea ciudata e ca nici unul din ei doi nu stie cum au ajuns acolo: ea o tanara politista din Paris fusese cu o seara in urma pe Champs-Elysées impreuna cu trei prietene alaturi de care petrecusera iar Gabriel, un pianist de jazz, cantase intr-un club de jazz in Dublin.

Povestile celor doi se succes cu o repeziciune incredibila tinand cont ca intreg roman se petrece din 24 ore. Cartea este presarata cu peripetii, suspans, cu evocari ale unor fapte din trecut care sunt dureroase si spre surprinderea mea are si o doza de romantism, toate acestea fiind frumos impletite. Am avut un moment in care de nervi am inchis carte si ma uitam la ea ... cu dusmanie. Nu am inteles cum de a putut ea, o femeie care avea tot ce isi putea dorii: o poveste de iubire frumoasa, un sot care nu a stat pe ganduri in relatia cu ea, un copil care era pe cale sa se nasca, o cariera bine construita in ciuda a toate greutatilor care i se ivisera, sa faca un gest ... necugetat. A trebuit sa dau la o parte aceasta stare si sa continui sa citesc pentru ca dorinta de a afla finalul a fost mai mare.

Personal pot spune ca imi place o carte si datorita povestii din jurul personajelor, dar imi place si cand descopar cuvinte noi si imediat ma duc la dex si ma uit sa vad explicatia exacta (ex: aghesmui, punitiv, eufemism, ubicuitate, cathartic) si mai este ceva, imi place sa descopar asemanari intre mine si un personaj din carte, sau intre o persoana din jurul meu, care ma defineste, si alt personaj.

Guillaume Musso cu Central Park a castigat un loc in topul personal al cartilor care merita sa fie citite si alaturi de acest thriller psihologic am avut parte de trei zile frumoase. In fiecare pauza pe care o aveam, in fiecare drum catre serviciu si inapoi o scoteam din rucsac si citeam cateva pagini, ba chiar citeam si cat asteptam autobuzul.

PS: va spuneam la inceput ca la capitolul orietare nu bifez prea multe puncte, stiati ca exista un sport care se numeste Orientare? Cautati: Federatia Romana de Orientare. La inceput am crezut ca este o gluma, pe urma am aflat ca acest sport este raspandit in foarte multe tari. Anul trecut in cele trei luni petrecute in Lituania am intalnit-o la spital pe Viktorija (Victoria) care facea practica ca si mine, dar care facea parte din Liga de Orientare a Lituaniei. Astazi pentru mine imi doresc sa reusesc sa ma orientez sa citesc doar carti de calitate, care vor lasa o amintire frumoasa in gandurile mele.

20180915 central park musso 

Titlul original: Central Park

Traducator: Liliana Urian

Editura: ALL

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu