AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Obiecte ascuțite - Gillian Flynn

sursa: hellomagazine.com

Fiecare pas pe care îl facem, fiecare autobuz, tren, avion pe care îl luăm ne vor duce nu numai fizic undeva ci și spiritual și /sau intelectual. Schimbările care ne apar în viață fac parte din evoluția firească a noastră chiar dacă în prima fază nu gândim așa. Ultimile schimbări din viața mea mi-au arătat câtă nevoie am de lectură și că e timpul să nu mai spun că mi-ar plăcea și mie să mai citesc câte ceva, să nu mă mai uit cu admirație la cei care o fac ci să fac asta.

 

După două cărți scrise de doi bărbati, mi-am dorit o carte scrisă de o femeie și mai ales după ce am refuzat să citesc o carte scrisă de un mare scriitor francez al secolului trecut.


Multe filme au fost ecranizate după cărti renumite, ceea ce arată legătura stransă dintre aceste două. Menționez că cele două uneori se completează foarte bine, alteori sunt în perfectă opoziție, interesant e de observat cazurile când cartea bate filmul și viceversa. Cartea de mi-a fost recomandată să o citesc este "Obiecte ascuțite" de Gillian Flynn. HBO a făcut o mini serie de 8 episoade despre această operă literară, dar un regizor niciodată nu va putea transmită exact mesajul scriitorului, uneori făcând asta în mod voit cum este și cazul de față.

                                        “Fața pe care le-o arăți oamenilor le spune acestora cum să te trateze.”

G. Flynn m-a impresionat în primul rând prin alegerea subiectului. Psihic nu eram pregătită să citesc o carte unde sunt expuse, în modul cel mai clar, problemele cu care se confruntă o familie, unde mama își alimentează copiii cu ură, indiferență și neîncredere, dar suspansul și misterul fac parte din viața mea și astfel am acceptat această provocare. G. Flynn m-a surprins apoi prin forța ei creatoare de a împleti explorarea minții omului (cu slăbiciunile ei) cu degradarea umană la cote maxime.

Camille Preaker acceptă propunerea de a se întoarce în orașul natal (Wind Gap) pentru că șeful ei, care i-a fost alături în cele mai întunecate momente, are încredere în ea că va face o treabă bună. Lucru care se dovedește adevărat dar oare prețul pe care l-a plătit, a meritat această reîntoarcere la origini?

                                                              “Zâmbetul este cea mai bună armă a unei fete”

Gillian Flynn cu talentul său a trezit în mine dorul de casă, dorul de mamă și pentru câteva momente am lăsat cartea jos și mi-am sunat mama. Totul s-a întâmplat după ce am citit cât de surprinsă a fost când mama colegei de cameră de la cămin (pe vremea studenției) ia dat ficei sale un set de ace de siguranță în cazul în care va avea, cândva, nevoie de ele. Relația ei cu mama sa era una pur administrativă. Lipsa de iubire de părinte, și mai ales de mamă, lasă răni adânci în sufletul copilului care, cu timpul, acesta din urmă va accepta orice ca să se simtă acceptat de un grup sau de altul.

Pentru mine această carte este diferită față de ce am citit până acum. Dacă acum trei zile spuneam că îmi place să găsesc asemănări între mine și un personaj din carte, de data asta mă bucur să descopăr că nu ne asemănăm deloc, sau într-un limbaj mult mai plastic aș spune: asemănarea este că nu ne asemănăm deloc.

 20180918 obiecte ascutite

Titlul original: Sharp Objects

Traducator: Bogdan Perdivara

Editura: Trei

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu