AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Cine mi-a luat cașcavalul? - Spencer Johnson

20180926 Who Moved My Cheese

Stop. Te uiți în urmă și nu îți vine să crezi. Tu ești acolo, dar când au trecut toți acei ani? Unde sunt anii copilăriei? Unde sunt anii dulcei adolescențe sau cei ai tinereții noastre? Pe măsură ce fiecare etapă trecea, am realizat că viitorul meu nu era deloc colorat în roz. Am început să mă gândesc la mine, să mă proiectez undeva în viitor și astfel am devenit mult mai responsabilă și mult mai dornică să reușesc. Schimbarea nu a fost deloc ușoară, mi-am închis frică într-un sertar și cu dosarul în mână am plecat să îl depun la o facultate. Primul pas este greu, îți trec mii de gânduri, ai momente când te întrebi dacă nu cumva trebuia să mai aștepți. Nu, nu trebuia, ai stat deja prea mult în aceea stație care nu aduce nimic.

Am început să investesc în mine pentru că am realizat că acest lucru stă la baza succesului, iar visele mele vor fi mai aproape de realitate. Fără a investi în mine, visele mele rămân doar vise, iar viață m-a învățat că singura investiție care se merită pe orice vreme să o fac este această. Ușor nu este, necesită timp și răbdare și mai ai nevoie de o persoană care să creadă cu tărie în tine, să te susțină atunci când simți că ai obosit, care să te remonteze ori de câte ori este nevoie. Eu fac parte din acele persoane fericite pentru care universul a complotat și azi zâmbetul meu este accesoriul cel mai de preț.
După cărțile în care stăteam cu sufletul la gură pentru personajele din carte, a venit rândul unei cărți de dezvoltare personală: “Cine mi-a luat cașcavalul?”- Spencer Johnson. Cartea are patru personaje imaginare care caută în labirint cașcavalul mult dorit. Personajele reprezintă “părti simple și complexe din noi înșine, indiferent de varstă, sex, rasă ori nationalitate”: Mirosilă adulmecă o schimbare de la distantă, Gonilă aleargă și intră imediat în acțiune, dl Hohot invată să se adapteze, fiindcă vede că schimbările îl conduc spre ceva mai bun și dl Iepure neagă schimbarea și i se opune, iar frică sa îl conduce spre ce e mai rău. Cel mai greu este să fii ca Mirosilă sau chiar ca Gonilă, dar ca dl Iepure suntem toți la un moment dat.

„Cand mergi împotrivă fricii tale, te simți liber”.

Toți avem parte de schimbări, iar acestea sunt interpretate ca pe ceva rău, Spencer Johnson tocmai asta și-a dorit să ajute oamenii să se adapteze schimbărilor, să nu le mai vadă ca pe ceva rău, labirintul fiind drumul pe care îl alegem să-l urmăm în viață. Cine mi-a luat cașcavalul? te va pune pe gânduri, morala fiind camuflată sub forma unei povești amuzante și atractive.

"Dacă nu te schimbi, se poate întâmplă să te stingi".

Pentru cei care se așteaptă să găsească o carte de doctorat în dezvoltare personală, le recomand să aleagă altceva, pentru cei care vor să vadă cum succesul și fericirea se pot atinge prin adaptarea în permanentă la mediu unde sunt incluse și schimbări, fie că vor sau nu, le urez ronțăială/lectură plăcută, tot ce rămâne de făcut e să aleagă: carte tradițională sau format audiobook? La Libris le găsești pe amândouă.
PS: locul meu de muncă nu oferă team-building, dar în viziunea mea ar merge următorul clip într-o astfel de întâlnire:

20180926 cine mi a luat cascavalul

Titlul original: Who moved my cheese?

Traducator: Lucian Popescu

Editura: Curtea Veche

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu