AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Anna si sarutul frantuzesc - Stephanie Perkins

20181015 Anna si sarutul frantuzesc Stephanie Perkins

Cititul se invata. Eu nu am crescut cu povesti spuse de parintii mei seara, inainte sa adorm, desi ma gandesc ca tare mult mi-ar fi placut sa ii aud citindu-mi si eu sa ma cuibaresc in bratele lor. Astfel de momente sunt importante in relatia parinte - copil. Zece minute, treizeci de minute, saizeci de minute petrecute alaturi de cel mic, citindu-i povesti, vor avea multe beneficii asupra dezvoltarii lui emotionale, a autonomiei cat si a abilitatii de comunicare.

Placerea lecturii la mine a venit mult mai tarziu si suprinzator mi-a placut starea pe care cartile mi-o transmiteau. Abia in acele momente am inteles cum putea o colega de liceu sa citeasca o carte intr-o noapte. Era de-a dreptul absorbita de personaje. Din fiecare carte avem ceva de invatat si chiar daca la inceput nu pare decat o carte obisnuita, pana la final te va surprinde cu ceva.

Cu cât mai mult ştii cine eşti şi ce vrei, cu atât mai puţin laşi lucrurile să te supere.

Asta mi s-a intamplat mie cu ultima carte Anna si sarutul frantuzesc. Titlul cartii a fost motivul alegerii mele. Recunosc ca am o slabiciune pentru cartile unde personajul feminin poarta numele Ana/Anna. As recomanda aceasta carte elevilor de liceu pentru ca Stephanie Perkins descrie primii fiorii ai dragostei.

E posibil ca acasă să fie o persoană şi nu un loc?

Anna este trimisa de tatal sau sa studieze ultimul an de liceu in Paris. Accepta cu greu aceasta propunerea, simtand ca este desprinsa de tot ce ii este drag: mama, fratele de 7 ani, prietena cea mai buna si baiatul care o facea sa viseze cu ochii deschisi. Desi este o fire timida si nesigura, norocul este de partea ei si intalneste un grup de elevi care o vor face sa se simta mult mai bine. Anna se va indragosti in acest oras, dar problema e ca inima ei are alte criterii de alegere.

Inca din prima seara Anna il intalneste pe Etienne, baiatul carismatic, pasionat de istorie si de Oxford English Dictionary si care are o prietena. Etienne nu este un barbat inalt si in trecut ego-ul lui avusese de suferit din cauza asta dar si din cauza accentului englezesc. Intre cei doi se tese o poveste de iubire desi initial au crezut ca pot fi doar prieteni si nimic mai mult. In calea iubirii celor doi sunt multe obstacole, dar Stephanie Perkins ne invata ca trebuie sa ne asumam intotdeauna greselile pe care le facem si ca iubirea este cel mai pur sentiment pentru care merita sa faci cele mai mari eforturi, chiar daca asta inseamna sa iti infrunti parintii sau propriile temeri.

Stephanie Perkins are in plan secund un personaj total atipic: orasul Paris. O data cu povestea Annei si a lui Etienne, descoperim acest oras, ceea ce niciodata nu se mentioneaza in brosurile lucioase. Datorita acestei autoare am aflat ca Victor Hugo a scris Cocosatul de la Notre Dame cu dorinta de a atrage atentia oamenilor si de a ai face sa constientizeze glorioasa ei istorie. Pariezienii au facut o campanie ca s-o salveze si astfel cladirea a fost restaurata ca sa ne bucuram de ea si astazi.

20181015 anna si sarutul frantuzesc

Titlul original: Anna and the French Kiss

Traducator: Cristina Jinga

Editura: EPICA

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu