AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Se numea Sarah - Tatiana de Rosnay

 20181017 se numea sarah coperta

Excursiile cu fetele au intotdeuna ceva diferit. In urma cu doua saptamani imi asteptam prietenele din Romania sa mergem sa vizitam o mica parte din Polonia. Am mers pe strazi doar ca sa cunoastem suflul polonez, sa admiram arhitectura, ne-am rasfatat cu o mancare traditionala dar si cu o bere, am mers la Auschwitz. Polonia poarta pe umeri aceasta povara, chiar daca vina nu le apartine. Am vrut sa cunoastem istoria acestui loc chiar de la ghid pentru ca in afara informatiilor care sunt publice, intotdeuna ghidul stie cum sa prezinte cel mai bine istoria unui loc, te face sa retraiesti evenimentele, ba chiar simti durerea care s-a consumat intre peretii baracilor.

Zilele trecute, in schimb, m-am lasat purtata de Stephanie Perkins pe strazile din Paris. Mi-a placut sa imi readuc aminte acele locuri pe care calcasem in urma cu sapte ani, dar oare ce fel de oameni sunt francezii / parizienii? Fiecare popor are o istorie, iar Nicolae Balcescu spunea: Istoria este cea dintâi carte a unei naţii.
Intre Auschwitz (Polonia) si Paris (Franta) este o legatura care nu va fi stearsa niciodata. Legatura pe care Tatiana de Rosnay o descrie foarte bine in cartea sa Se numea Sarah. Aceasta este cartea care m-a tinut cu sufletul la gura, pentru care as fi stat toata noaptea treaza ca sa aflu ce s-a intamplat cu micuta fata, dar pentru ca am vrut sa ma bucur si a doua zi de carte am lasat-o cateva ore deoparte.
Julia Jarmond este o jurnalista care s-a stabilit in Paris, orasul copilariei sale fiind Boston. Seful ii incredinteaza sa scrie un articol despre deportarea de la Velodrome d’Hiver , cu ocazia comemorării acestui eveniment nefast. Pana atunci nu auzise mare lucru despre acest eveniment iar sotul, parizian get beget, nici nu voia sa discute despre asa ceva. Inca din primele cercetari afla ca acest eveniment reprezinta o pata neagra asupra poporului francez, arestarile fiind facute chiar de politia franceza.
Pe 16 si 17 iulie 1942 in Paris si in suburbii au fost arestati 13152 de evrei, dintre care marea parte fiind copii si femei. La Velodrome d'Hiver au fost adusi si tinuti in conditii inumane 4115 copii, cei mai multi dintre ei fiind cetateni francezi.
O data cu raspunsul sotului cat si al unor prieteni, toti parizieni, care spuneau ca in scoala nu invatase nimic despre acest eveniment, curiozitatea ei creste vrand sa descopere de ce guvernul francez a incercat sa ascunda acest subiect dureros, uneori chiar tabu, din istoria francezilor.
Tatiana de Rosnay impleteste bine povestea aceasta cu cea a micutei Sarah, micuta evreica de 10 ani care isi inchide fratiorul intr-un dulap promitandu-i ca se va intoarce dupa el, in momentul in care politia ii bate in miez de noapte la usa. Sufletul ei pur si nevinovat nu va intelege timp de multe zile de ce a trebuit sa plece din casa, de ce sunt tinuti in acele conditii, credea chiar ca toatea astea se intampla pentru ca familia ei nu practicase religia indeajuns.

Cum era posibil ca întregile vieţi să se schimbe, să poată fi distruse şi ca străzile şi clădirile să rămână neschimbate?

Povestea Juliei se va intrepatrunde cu povestea micutei Sarah, Julia simtand ca trebuie sa o gaseasca pe Sarah, ca trebuie sa ii spuna ca familia ei, a sotului, nu a uitat-o. Trecutul poate fi un teren minat, iar o data adevarul scos la suprafata multe lucruri se vor schimba, dar in sufletul lui Edouard (socrul Juliei) se va asterte linistea, pacea, dupa ce, in sfarsit, poate sa vorbeasca despre acele fapte care s-au petrecut in urma cu 60 ani. Cat de mult se vor intrepatrunde povestile celor doua femei, celor doua famili, te voi lasa sa descoperi singur.

Se numea Sarah este un roman de razboi plin de mister, unde monstri cu chip de om au distrus familii intregi, dar in acelasi timp este o poveste captivanta in care devotamentul fata de familie si curajul sunt ridicate la rang de arta. Chiar si in timpul unul conflict mondial cum a fost al Doilea Razboi Mondial, umanitatea nu a disparut.

20181017 se numea sarah

PS: Primii ghizi la muzeul de la Auschwitz au fost fosti supravietuitori, in 1947.

Titlul original: Elle s'appelait Sarah

Traducator: Monica Dinu

Editura: LITERA

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu