AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Isla si fericirea pana la adanci batraneti - Stephanie Perkins

 20181021 isla anna si sarutul frantuzesc

Dragostea a fost, inca din cele mai vechi timpuri, una din temele cele mai preferate de autori. Foarte multe dintre aceste carti au fost transformate in filme de succes. Cartile sunt, in majoritatea cazurilor, mai bune decat filmele bazate pe ele si transmit si mai multa emotie.

Povestea triunghiului amoros este subiectul abordat de Stephanie Perkins in seria Anna si sarutul frantuzesc. Stiind ca in prima carte Etienne este cel prins la mijloc, in a doua carte aest rol ii revine Lolei, am fost curioasa sa vad in Isla si fericirea pana la adanci batraneti cine se afla la mijloc si mai ales intre cine si cine.
Sa porti in suflet dragostea pentru un om si sa nu poti sa i-o impartasesti este un chin care este greu de dus si mai ales ani de zile la rand. Isla este junioara roscata si timida care apare spre finalul primei carti, cea care intr-un moment de neatentie isi scapa pe jos, in timpul orei, hartiile si Anna descopera secretul ei: iubirea pe care o avea pentru Josh. Ceva mai tarziu avea sa ii rasplateasca Annei faptul ca nu ii divulgase secretul. Acum este este in vacanta de dinaintea ultimului an de liceu, in New York, si il intalneste intamplator cu Josh la un local, ea fiind sub efectul unor analgezice. Iau masa impreuna dar adoarme, acesta fiind unul din efectele secundare ale pastilelor. Josh o trezeste cand localul este pe punctul de a se inchise si o conduce pana acasa. A doua zi isi aduce aminte de acest episod si vrand sa ii returneze banii pentru consumatie se duce in acelasi local cu prietenul ei din copilarie, Kurt - coleg si de scoala, doar ca Josh nu isi face aparitia.

“Nu-mi vine să cred că adulţii ajung să facă asta în fiecare zi. Şi nu mă refer doar la sex, deşi e minunat, dar la lucruri ca acesta. Să ne spălăm pe dinţi în aceeaşi chiuvetă. Oare adulţii îşi dau seama cât de norocoşi sunt? Sau uită că aceste momente mărunte sunt, de fapt, mici miracole? “

Anul scolar incepe si dragostea pe care a purtat-o de atat timp in suflet ii este acum impartasita si timp de o luna traieste o poveste de iubire frumoasa, pura. Partea frumoasa a povestii este ca si Josh o placuse pe ea inca de dinainte lui Rashmi (fosta lui prietena), dar fiind mereu in compania lui Kurt a crezut ca sunt impreuna. Josh este sigur pe el, stie clar ce facultate va urma si o ghideaza si pe ea catre o facultate buna, dar in apropiere de a lui. Isi fac planuri impreuna, evadeaza un weekend in frumoasa Barcelona, dar la intoarcere Josh este exatriculat. Primise prea multe avertisme de incalcarea regulamentului. Dragostea le este pusa la incercare insa neincrederea Islei in ea o face sa fie neincrezatoare in dragostea lui. Neincrederea ei fiind cea care completeaza triunghiul amoros din aceasta carte.

“— Ştii, zice el, dacă nu ai fi micuţă, drăguţă şi remarcabil de inocentă la înfăţişare, aş lua-o la fugă chiar în clipa asta. Aduce cu o înscenare de porno cu tortură.
— Niciodată să nu ai încredere într-o fată pentru că arată inocentă.”

Cine o va face pe Isla sa vada lucrurile in adevarata lor lumina, cum il va ajuta ea pe Josh in legatura cu cartea pe care trebuie sa o pregateasca pentru admitere si cat de importanta este relatia pe care o are cu surorile sale, sunt elemente care condimenteaza povestea atat de bine incat simti o adevarata placere atunci cand parcurgi acest volum.
Stephanie Perkins ne-a obisnuit cu acel un mic amanunt legat istorie, de data asta ne prezinta doua superstitiile legate de Point Zero (indicatorul de bronz, o stea, care desemnează centrul oficial al Franţei): oricine stă pe stea se va întoarce în Franţa si că poţi s-o foloseşti ca să-ţi pui o dorinţă.
Finalul cartii ii aduce pe Anna, Etienne, Lola, Cricket, Meredith, Isla si Josh in fata acestui loc unde se petrece un moment incarcat de emotie.

Titlul original: Isla and the happily ever after

Traducator: Cristina Jinga

Editura: EPICA

“Maman mi-a spus odată să-mi pun culoarea cea mai îndrăzneaţă în locul unde vreau să se uite lumea.”

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu