AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Dragostea dureaza trei ani - Frederic Beigbeder

20181123 Dragostea dureaza trei ani

Incursiunile mele in lumea cartilor nu mai sunt demult rare ca niste raze de soare intr-o ceata deasa de noiembrie. Stiu ca nu ajungeam in acest punct fara un impuls pe care l-am primit de la omul care ma iubeste la fel de mult ca tatal meu. Dupa ultima carte citita, am ajuns la concluzia urmatoare: fiecare din noi avem cel putin o carte in biblioteca pe care am mereu o amanam si cand in sfarsit ii vine randul incepe sa ne para rau ca am tot dat-o la o parte.

Dragostea dureaza trei ani” de Frederic Beigbeder a ajuns in biblioteca mea in urma cu foarte multi ani la recomandarea unei prietene. Alaturi de aceasta carte am petrecut un weekend plin de surprise. Autorul diseaca intr-un mod cinic si ironic iubirea, dar tot el ne va descreti fruntile sau chiar ne va face sa radem cu pofta.

 “Aşa e viaţa: cum eşti niţeluş fericit, cum are ea grijă să te cheme la ordine.

Romanul este relatat la persoana intai si ne cucereste prin dinanism si prin umor. Marc Marronnier este numele pe care o personalitate il imprumuta, un cronicar modern care ajunge la concluzia ca mica molecula de feniletilamina, cea care declanseaza senzatii de veselie, de exaltare cat si de euforie, inceteaza sa mai actioneze dupa trei ani. El le raspunde tuturor, cand este intrebat de ce este trist, ca “Dragostea dureaza trei ani” si astfel ajunge la ideea ca acest raspuns ar fi un bun titlu pentru o carte. Statistic 2/3 din cuplurile casatorite divorteaza in cel de al patrulea an de casatorie. Fiecarui an petrecut impreuna ii atribuie un nume: Pasiune - Tandreţe – Plictiseală. "În Finlanda, Rusia, Egipt, Africa de Sud, sutele de milioane de bărbaţi şi de femei studiate de ONU, care vorbesc limbi diferite, exercită meserii diferite, se îmbracă în mod diferit, manipulează monede, rostesc rugăciuni, se tem de demoni diferiţi, nutresc o infinitate variată de speranţe şi visuri... cunosc cu toţii un vârf al curbei divorţurilor exact după trei ani de viaţă în comun".

"Oare poţi să fii fericit şi, dacă da, la ce oră?"
Personajul nostru adopta ipostaza de victima, ii reproseaza lui Anne (fosta sotie) ca deja i-a gasit un inlocuitor, desi el este cel care voise sa divorteze de ea pentru a fi cu Alice, pentru care facuse atat o pasiune cat si o obsesie. Marc ne suprinde atat prin gandurile sale cat si prin deciziile pe care le ia, de ce mai multe ori fiind controversate.
Frederic Beigbeder ne arata ca femeile desi sunt considerate sexul slab, ele sunt ferme pe pozitie si o data decizia luata, ele merg mai departe. Nu se lasa influentate de scimbarile de atitudine pe care un barbat pe poate avea. Atat Anne cat si Alice se dovedesc a fi persoane echilibrate emotional, care sunt in cautarea dragostei si vor lua deciziile cele mai bune pentru ele.

 “Ȋn prima căsătorie cauţi perfecţiunea, în cea de-a doua, cauţi adevărul.

Romanul te va bine dispune, te va face sa razi cu lacrimi, te va oripila pe alocuri din cauza limbajului mult prea vulgar, dar este o carte care te poate duce la unele raspunsuri referitoare la relatiile durabile, cartea in sine intitulandu-se (anti)tratat de iubire moderna.

Poligamia a fost pe deplin legala in Franta, iar Frederic Beigbeder ne aduce la cunostinta ca Bi-Bop si 3672 Memophone au fost inventiile tehnologice ale lui France Telecom – destinate exclusiv sa favorizeze adulterul.

“Cei care critică dragostea sunt, bineînţeles, cei care au cea mai mare nevoie de ea.”.

Titlul original: L'amour dure trois ans

Traducator: Marie - Jeanne Vasiloiu

Editura: Pandora-M

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu