AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Luni de fiere - Pascal Bruckner

20181228 luni de firere

Lectura reprezinta o forma de petrecere a timpului liber care nu numai ca detensioneaza si relaxeaza, ci si educa si dezvolta mental. Cu parere de rau spun ca lectura in ziua de azi nu mai reprezinta o atractie, desi ar trebui sa avem aceasta forma de activitate printre preocuparile noastre de baza. Citind invatam, ne dezvolta psihicul, ne imbogatim cunostintele si ne largeste orizontul. Cu ajutorul acestei activitati putem patrunde in lumi diferite, putem sa fim partasi la situatii limita. De multe ori legam o relatie aparte cu unul din personaje sau chiar cu autorul.

Am observat ca in ultimul timp mi-au tot picat in mana carti scrise de francezi. In luna septembrie am petrecut cateva zile in compania lui Pascal Bruckner citind Iubito, eu ma micsorez!... Am ras copios, am stat cu sufletul la gura si am speram intr-un final fericit. La acel moment, nu ma gandeam ca in scurt timp voi mai lectura inca un roman de al sau. Luni de fiere este romanul pe care tocmai l-am citit. Este genul de poveste care necesita timp ca informatia sa se aseze, ca pe urma sa reiei lectura.

"Orice ii ierti unei fiinte, ii spuneam, vulgaritatea, prostia, orice, in afara de a te plictisi cu ea".

Pascal Bruckner ne descrie la inceputul cartii un cuplu aparent banal, dar care, in numele atractiei dintre ei, incearca tot felul de practici sexuale greu de acceptat. Astfel, acest cuplu modern, Franz si Rebecca, trec prin multe intamplari si nu tocmai frumoase, iar relatia dintre ei devine toxica. Daca initial Franz nu avea liniste ca nu stia cum sa o gaseasca pe fata care ii furase inima in autobuz, el ajunge sa isi doreasca cu ardoare sa iasa cu alte femei, iar fiercare ocazie irosita il durea asa cum pe amputat il doare membrul “fantoma”.

"Imi esti mai pretios viu decat mort pentru simplu motiv ca un mort nu sufera".
Actiunea carti se petrece pe un vas turcesc, timp de cinci zile, unde pasagerii vor petrece si noaptea dintre ani (carte tocmai buna de citit in aceasta perioada a anului). Didier si Beatrice, doi dintre pasagerii acestui vas, doresc sa descopere misterul Orientului inainte ca relatia lor sa treaca la o noua etapa. Didier il intalneste pe Franz, iar acesta din urma il ademeneste in cabina sa unde ii detaliaza, povestea lui cu Rebecca, fara a-l scuti de niciun detaliu indiferent cat de intim. Didier devine martorul acestei casnicii deloc obisnuita, dar devine atras si de sotia acestuia, datorita frumusetei sale, cat si a excentritatii de care da dovada, viata lui si a lui Beatrice fiind plina de tabieturi marunte si de rutina zilnica. Didier nu realizeaza ca marturisirea lui Franz ascunde ceva, Franz considerandu-l doar un pion.


Pascal Bruckner ne arata cat de fragila este dragostea dintre Didier si Beatrice, cei doi care la inceput aveau de gand ca in viitor sa formeze o familie, acum Didier se gandeste doar la posibilitatea de a avea o aventura cu Rebecca, bucurandu-se atunci cand Beatrice sufera de rau de mare. Planul lui Franz cu Didier este unul care mi-a depasit imaginatia si este prima carte pe care abia asteptam sa o termin.
Prima editie a acestei carti a aparut in 1981 si a provocat dezgust in Franta, a fost detestata de americani (cenzurand 20 pagini) si chiar si de musulmani, iar in 1992 romanul a fost ecranizat sub regia lui Roman Polanski, filmul avand la ora actuala o nota de 7.2 pe IMDb (Internet Movie Database).

“O stii sau n-o stii: exista o traditie a durerii feminine, in jurul femeilor parasite se formeaza indata o solidaritate”.

Titlul original: Lunes de fiel

Traducator: Tristana Ir

Editura: Trei

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu