AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Prizonierul B-3087 - Alan Gratz

20190328 prizonierul b 3087

Tot timpul va exista o carte nouă pe care o voi descoperi despre viața evreilor deținuți din timpul Holocaustului. Prea mult au suferit acei oameni și fiecare carte mă face să realizez cât sunt de norocoasă pentru tot ce am acum. Uneori mă gândesc că ne plângem și ne lamentăm pentru unele lucruri derizorii. 

Yanek Gruener era un tânăr de 10 ani căruia îi plăcea să citească, să își petreacă timpul alături de familia lui cât și de rude (mătuși, unchi, veri). Una din pasiunele sale era aceea de a crea mici spectacole cu proiector de diapozitive pe care și-l construise singur. Dădea drumul și la radio că să aibă acompaniament sonor, ca un fel de coloană sonoră a unui film. Într-un astfel de moment, melodia s-a întrerupt și o voce de bărbat a răsunat în care anunța că armata germană a ajuns în Cracovia. În câteva minute clopotele catedralei Wawel au început să bată a primejdie, iar Yanek a știut că viața lui nu va mai fi niciodată la fel. 

Era cât pe ce să mă înec cu propria-mi spaimă”.

Tatăl său îl încurajează pe Yanek să fie puternic, dar sunt puse în practică noi legi care fac viața dificilă pentru populația evreiască, cum ar fi raționalizarea hranei, nu puteau parasi casa dupa 21 și închiderea școlilor evreiești. Chiar și înțeleptul tată al lui Yanek este fără cuvinte atunci când sinagoga este arsă, iar un zid este construit încet în jurul orașului pentru a crea un ghetou. Familia Gruener se străduiește să supraviețuiască în noile lor încăperi înghesuite și găsește confort în a fi doar împreună, chiar reușind să-i ofere lui Yanek un bar mitzvah secret când împlineste treisprezece ani. În cele din urmă, după multe deportări locale, norocul părinților lui Yanek se termină; ei sunt luați, iar Yanek este lăsat să supraviețuiască singur.

“De intrat ați intrat pe poarta din față, dar de ieșit, nu puteți ieși decât pe coșul de fum.”

Pentru scurt timp, Yanek reușește să evite atacurile de către naziști și își găsește de muncă la o croitorie, dar în 1942 este încărcat pe un camion și devine prizonier la lagărul de concentrare Plaszow. În următorii trei ani, Yanek este transferat la zece tabere diferite, tatuat cu numărul B-3087 la Birkenau, se confruntă cu o umilire zilnică și o existență de coșmar în timp ce luptă pentru supraviețuirea sa, foamea devenind tovarășul  lui permanent.

Cartea are la bază povestea de viață a lui Jack Gruener, a început să se recomande cu acest nume pentru că așa i-au spus soldații americani, un supraviețuitor al taberei de la Auschwitz. În prima noapte după ce Aliații au venit și i-au salvat, a fost cazat într-o clădire care slujise drept cazarmă pentru ofițerii SS.  Pe noptieră avea un prosop, o cană și o periuță de dinți. Când a atins această periuță de dinți, a început să plângă și și-a adus aminte de o zi dintr-un lagăr (dar nu își mai aducea aminte în care lagăr fusese atunci) și se întreba dacă va fi suficient de norocos încât să mai aibă vreodată un lucru atât de banal. Yanek emigrat in USA și împărtășește experiențele sale, astfel încât generațiile care urmează sa nu uite niciodată trecutul și nici pe el.

"Ati auzit vreodată de Auschwitz? i-a întrebat pe nou-sosiți kapo-ul grupului nostru. Nu? Vă așteaptă cineva înăuntru. Nu știți cine? Moartea, firește. Moartea vă așteaptă. Uitați-vă și convingeți-vă singuri.„

Titlul original: Prisoner B-3087 r

Traducator: Diana Morărașu

Editura: Booklet

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


 3335,    Books & Movies
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu