Imprimă această pagină

AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Cartea clanului din Baltimore - Joël Dicker

20200226 cartea clanului din baltimore

Femeia este o ființă care, spun bărbații, este greu de înțeles.  Nu aș putea să îi contrazic, deși nici ei nu sunt departe de această afirmație. Știu că există, în schimb, un cuvânt care poate face femeia sa reacționeze indiferent cat de obosită este sau nu. Reducere! Ei bine, chiar si eu am căzut pradă acestui cuvânt. 

Imi place să vad ce mai e nou prin librării, ce cărți sunt acum la reducere și prețul unei cărți a fost ca un magnet pentru mine: 9.99 lei.  Cum atenția îmi fusese captivată: am citit descrierea, am căutat câteva recenzii care nu ridicau cartea în slăvi pentru că făceau comparatie cu o alta carte a aceluiași autor. Acest lucru m-a intrigat și atunci am verificat ce notă are această carte pe goodreads.com . Cartea are peste 4 ( 5 fiind maxim ) și am zis că părerea mai multor oameni e mai importantă decât acele 2-3 recenzii pe care le citisem .

Cartea ne aduce în prim plan povestea celor doi frați Goldman care pornesc în viața pe drumuri diferite, alegând meserii diferite, dar suprinzator chiar și pentru ei , copilul fiecărei familii se naște la o mica diferenta unul de altul. Nathan traăiește într-o locuință modestă în Montclaire, New Jersey, iar fratele său Saul trăiește în Baltimore. Cu timpul fiecare din cei doi preiau numele orașului si astfel avem familia Montclairii si familia Baltimorilor.
Hillel, băiatul lui Saul nu are o viață ușoară la școala, dar într-o zi îl cunoaște pe Woody, un băiat de o seama cu el pe care tatal său îl scosese de câteva ori din încurcăturile in care intra. Problema lui Woody era aceeași ca de fiecare data: era iute la mânie și își rezolva problemele cu pumnii.  Cu timpul, el este "adoptat" de familia lui Hillel , dar ceea ce mi s-a părut extraordinar au fost cuvintele acestui copil cand a fost invitat să petreacă câteva zile la o casă de vacanță pe care familia lui Hillel o avea, invitație pe care a refuzat-o spunând că nu vrea să meargă, pentru că nu vrea ca ei să se plictisească de el.
Marcus, copilul din New Jersey, este fascinat de viața verilor săi, le invidiază viața, relația pe care ei o duc, dar atunci când erau împreună își ziceau că ei sunt Banda Goldmanilor făcând o gramada de lucruri împreună. Au dus o viață frumoasă, până când tragedia a avut loc . Despre aceasta Drama, așa cum autorul o numeste, aflăm abia la finalul cărții, dar pot să vă spun că așteptarea nu este dureroasă, pentru că nu ai timp să te gândesti la asta, tot timpul aflând detalii care iti dau de gândit .
Cei trei membrii ai Bandei Goldmanilor sunt foarte atașați unul de celălalt, atașament care poate avea și urmări mai puțin plăcute. Problema lor avea un nume: Alexandra, toți trei fiind îndrăgostiți de ea, dar ea se va îndrăgosti doar de unul din cei trei. Iubirea pentru el cât și deciziile pe care le ia, nu o vor pune într-o lumina pozitivă în ochii lui. Este incredibil ce interpretare greșită putem să îi dăm unei povești atunci când nu avem toate piesele în puzzle, autorul te duce pe un drum ca apoi în două-trei pagini să descoperi că de fapt drumul nu este acela ci altul și tot așa. Este uimitor cum văd copiii lumea prin ne-experiența lor și ce valențe capătă acele acțiune prin ochii unui adult și mai mult de atât, având în față mai multe detalii neștiute până atunci .

Aceast roman a stors multe lacrimi din mine. Este un roman trist. Drama este de mari proporții, dar ceea ce mi s-a părut miraculos este cum această tragedie dă vieții un nou sens. Efectiv ne arată că indiferent ce se intampla în viața noastră, putem avea o viață fericită, o viață plină de surprize, o viață care merită trăită.

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


 810,    Books & Movies
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."