Imprimă această pagină

AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Dispariția lui Josef Mengele - Olivier Guez

20200601 Josef Mengele

Al Doilea Război Mondial, o pată neagră care nu se va șterge din istoria noastră. Am citit cateva carti de beletristica care au acțiunea plasată în acele vremuri. Anul trecut am vrut să vizitez fabrica lui Schindler, dar am ajuns prea târziu, biletele fuseseră deja vândute până la ora de închidere. Filmul, Lista lui Schindler, l-am văzut parțial când eram eleva, dar acum la 30ani + mi-am dorit să citesc această carte. Nu a fost o lectură ușoară din două motive: multe personaje despre care nu stiam nimic și aveau legătură cu Schindler și, desigur, subiectul cărții.

Aleg adesea să citesc ceva legat de WW2 , iar ultima carte citită este Dispariția lui Josef Mengele. Despre atrocitățile pe care le făcea în interiorul lagarului am tot citit (mici fragmente), dar ce anume s-a ales de viață acestui om, nu am avut idee până nu am citit această carte. Pentru cei cu stomacul sensibil le voi spune să spună "pas". Sunt descrise în cateva pagini și activitati pe care le înteprindea.

Om nebun era, dar era și un om deștept.  La 10 ani, de când a avut primul microscop, a știut ce cale vrea să urmeze în viață, iar Koch era unul din cei doi idoli ai săi. Nebun era și tatăl său care pentru a proteja averea familiei ii face o ofertă mai puțină "comună" pe care Mengele o va duce la bun final.

"Îngerul morții" cum a fost supranumit are un destin asemanator la fel ca şi Cain. Este blestemat să rătăcească în lume şi să nu-şi găsească niciodată liniştea, fugind din ascunzătoare în ascunzătoare deoarece vânătoarea de nazisti îl înspăimîntă mereu, neputand să mai revină nicicând la o viață normală. Prima țară care i-a oferit cămin este Argentina, pe urma a fost Paraguay și în final Brazilia.

O lovitură greu de acceptat de Mengele a fost in momentul in care afla ca doctoratele sale au fost anulate. Josef Mengele - omul care nu punea pret pe viata semenilor săi, care ajunge sa fie renegat chiar de fiul său biologic. 
 
 
 

 627,    Books & Movies
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."