AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Iţic by Pascale Roze

20210208 Itic

Intr-o perioada citeam destul de mult despre Al Doilea Razboi Mondial, iar ultima carte a fost acum 7 luni. Mi-am dorit aceasta pauza cu privire la acest subiect pentru ca este imposibil ca durerea evreilor sa nu isi lase si azi amprenta asupra noastra, a celor care nu vrem sa uitam ce s-a intamplat.

Itic de Roze Pascale este cea mai noua carte pe care am citit-o care are actiunea plasata in acele vremuri. Itic este ultimul copil nascut intr-o familie de evrei din Varsovia, timid, tacut, este intruchiparea perfecta a omului care nu va supravietui unei existente ostile. In schimb salvarea lui este fata vecinilor, Maryem, pe care o idolarizeaza. Ea este total opusul lui: visatoare, volubila, emancipata, isi doreste sa ajunga la Paris. Pentru ai indeplini visurile acestei fete, in primul rand, dar si pentru faptul ca familia lui o ducea extrem de greu cu banii, accepta sa plece la Berlin la fratele sau. Acolo, in schimb, are parte de un tratament la care nu se astepta, devenind aproape sluga fratelui sau. Cu timpul afla ca fratele sau vrea sa il insoare cu una din angajatele lui. Abia in acel moment Itic prinde curajul de ai spune fratele lui de Maryem si de planurile lui, astfel ca dupa confruntare, acesta pleaca in Franta pentru a fi cu un pas mai aproape de planurile initiale.

Ajuns in Franta incepe sa munceasca in mina, invata franceza pentru a putea sa o cheme pe urma si pe iubita lui acolo. Dupa multe obstacole ajung amandoi in Paris, isi deschide un atelier de tricotaje. Devine un mestesugar perseverent, chibzuit. Cu timpul acest atelier devine refugiul sau, dar intrebarile fiului sunt cele care il imping in abisul singuratatii.

In 1941 este convocat de autoritatile franceze si este dus in lagarul de concentrare de la Pithiviers. Cand Maryem se imbolnaveste grav obtine permisiunea de a iesi, cu conditia de a se intoarce. Pentru mine a fost suprinzator sa citesc ca i s-a acordat aceasta permisie pentru ca este pentru prima data cand intalnesc aceasta idee. Ce anume decide sa faca dupa permisie este de-a dreptul suprinzator si mai ales ce anume l-a “impins” sa ia aceea decizie.

Povestea lui Itic e una dintre cele care nu se termina. Ea continua sa existe in fiecare om ostracizat din cauza apartenentei culturale, in fiecare imigrant privit cu suspiciune.


 883,    Books & Movies
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu