AnaVasilescu.ro - Technology

Functii importante ale unor controlere solare in cadrul sistemelor fotovoltaice

20180612 howsolarworks

Pentru ca transferul de energie electrica de la panourile solare spre baterii sa fie optim si pentru a evita scurtarea duratei de viata a bateriilor, exista aceste dispozitive cu un rol important in cadrul sistemelor fotovoltaice: dispozitivele numite controlere solare. Fara acestea, sistemele solare fotovoltaice nu ar fi atat de performante. Sa vedem cateva functii importante ale acestor dispozitive:

Management optim al energiei
In sistemele fotovoltaice de tip standalone, un controler solar este un manager al energiei. Acesta se asigura ca ciclurile de incarcare ale bateriiilor se desfasoara in mod optim, pentru a nu se reduce capacitatea de incarcare a acestora in timp din cauza unei eventuale scaderi a duratei de viata.
Previn descarcarea completa a bateriilor
Daca incarcarea nu este oprita niciodata (ceea ce nu se intampla atunci cand avem un controler solar bun), bateriile pot fi descarcate de tot. Asta poate duce la slabirea legaturii cu bateriile, ceea ce genereaza mai multa caldura si scade capacitatea de incarcare, ducand in final la moartea bateriilor.
Servesc drept centru de comanda
Aceste controlere solare servesc si ca punct terminal, dar si de legatura pentru anumiti conductori electrici din cadrul sistemelor fotovoltaice, functionand si ca un releu sau comutator pentru a opri sau porni anumite circuite. De exemplu, intr-un sistem solar fotovoltaic rezidential, un controler solar este conectat la panourile solare, la baterii si consumatori. Unele controlere solare au incluse si sigurante fuzibile, pentru protectie a circuitului.
Redirectioneaza energia spre un consumator auxiliar
In general, in cadrul sistemelor fotovoltaice, bateriile sunt adesea incarcate complet pana la mijlocul unei zile, iar asta se intampla de obicei pe timp de vara. In acest caz, controlerele solare pot sa deconecteze incarcarea bateriei, pentru ca aceasta sa nu se supraincarce, iar energia electrica generata de panouri in continuare sa fie folosita pentru alte scopuri. Unele controlere solare au aceasta functie de redirectionare a energiei.

Controlerele solare au numeroase functii menite sa protejeze bateria si sa faca sistemele fotovoltaice mai eficiente, mai performante si mai durabile. Vrei energie solara? Foloseste panourile solare impreuna cu controlere solare si restul componentelor de care e nevoie intr-un sistem fotovoltaic. Daca ai nevoie de controlere solare, comanda si tu din magazinul online E-acumulatori!

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!       

Ad


 1133,    Technology
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu