AnaVasilescu.ro - Variety

Ce trebuie sa stii inainte sa publici o carte?

 

20170425 carti
A scrie o carte este mare lucru! Oricine poate scrie o carte, dar putini o fac, chiar si dintre cei care-si doresc si pot sa o faca.

O carte nu te va face celebru si nici bogat!

In Romania, aparitia unei carti pe piata editoriala este un efort financiar, care, adesea, nu aduce profit, dar care are un rezultat mult mai valoros: satisfactia personala sau profesionala.

Editarea cartii cu finantare din partea editurii

O carte care este acceptata de o editura pentru publicare cu acoperirea integrala a costurilor va implica un contract de cedare a drepturilor de autor. Citeste cu atentie contractul, deoarece unele edituri contracteaza drepturile de autor pentru durata nelimitata, ceea ce inseamna ca iti poti pierde drepturile de autor pentru respectiva carte tot restul vietii (cu mentiunea ca legea drepturilor de autor sustine ca urmasii sunt beneficiari ai drepturilor de autor timp de 70 de ani dupa decesul autorului). Totusi, practica unor edituri de a incheia contracte de drepturi de autor pe durata nelimitata nu este corecta, de obicei cedarea drepturilor de autor se face pe o perioada de 7 ani, pentru un procent de 7-10% din pretul de vanzare al cartii (fara TVA).

Editarea cartii in regia autorului

Multi autori care scriu o carte in interes profesional si nu numai opteaza sa o publice suportand cheltuielile de editare si pastrandu-si drepturile de autor. Intr-un astfel de caz, autorul apeleaza la o editura pentru a primi dreptul de folosire a siglei, care acorda cartii un plus de valoare, iar pe langa aceasta, mai poate beneficia de unele avantaje: obtinerea unui ISBN, editura se poate ocupa de cererea descrierii CIP de la Biblioteca Nationala, includerea in portofoliul editurii, servicii profesionale de editare si promovare etc.

Este bine de stiut ca un autor poate publica o carte fara a apela la o editura si poate cere el insusi de la Biblioteca Nationala ISBN si Descrierea CIP, dar nu poate introduce cartea in piata de carte fara a avea in spate o firma sau sa fie inregistrat ca persoana fizica autorizata, deoarece librariile sau bibliotecile au nevoie de factura pentru a primi cartea.

Orice varianta de editare ai alege, costurile de tipar sunt cele mai mari, astfel incat o solutie ar fi tiparirea unui tiraj in putine exemplare pentru inceput, apelandu-se la o tipografie digitala. Un tiraj mic poate folosi la studierea pietii si la promovarea cartii, ulterior cartea putand fi tiparita intr-un tiraj mare, cu costuri mai avantajoase per exemplar.

Nu trimite editurii o carte cu greseli!

Chiar daca tu consideri ca ai terminat cartea si este finalizata pentru tipar, cere parerea unei persoane cu oarecare experienta in domeniul in care se incadreaza genul sau subiectul textului. Iar dupa cel putin doua saptamani de la finalizarea textului, reciteste-l „la rece” si vei vedea ca ai scapat greseli, este de preferat sa mai corectezi o data cartea decat sa o respinga o editura din cauza calitatii deficitare a textului.

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu