AnaVasilescu.ro - Variety

Learning a language is to understand others, to form connections

 Peste o luna de zile se va implini un an de cand am decis sa aplic si eu la Erasmus la urmatoarea selectie. De-a lungul anilor am cunoscut persoane care au plecat cu aceasta bursa, ba chiar o foarte buna prietena urma sa plece si entuziasmul ei il traiam si eu.  Erasmus inseamna Klaipeda, Lituania. M-am interesat de conditiile care sunt acolo, am luat legatura cu o studenta din Portugalia care este studenta acolo, pe aceasi specializare doar ca ea este plecata acolo la studiu iar eu vreau sa fac practica. Despre aceste lucruri le-am mai facut publice si cu alta ocazie, ceea ce nu am spus niciodata este marea mea temere.

Limba engleza nu a fost niciodata prietena mea de suflet. Consider ca am avut nesansa de a incepe sa invat aceasta limba in clasa a VI-a cu un profesor de liceu si dansa fiind deja obijnuita cu un anumit nivel al copiilor nu a reusit sa ne faca sa o iubim - nici pe dansa si nici materia. Lectiile se desfasurau cu elevii care deja stiau "de la televizor".

Cum viata iti pregateste surprize peste surprize am ajuns eleva la liceu fix in clasa doamnei profesoare de engleza din clasa a VI-a. Atunci mi s-au confirmat ceea ce pana atunci crezusem, dansa nu ia un elev de la zero, el deja trebuie sa aiba bazele acestei limbii deja stiute. Ani de zile imi venea sa urlu la propriu si sa ii spun ca tocmai dansa imi fusese prima profesoare de engleza. Furia interioara am tinut-o in mine si am spus ca o data ce scap de liceu nu vreau sa mai aud de aceasta limba.

Ei bine iata-ma acum studenta la a doua facultate incercand sa aplic la bursa Erasmus unde limba in care ma voi intelege cu cei de acolo este engleza. In acesti ani care au trecut am mai avut ocazional tangente cu aceasta limba si pot spune ca am mai invatat cate un cuvant, dar inca am acel trac de a ma exprima. Am mai inceput, de nevoie pentru ca bursa Erasmus depinde si de nivelul meu de cunoastere si intelege a acestei limbi. 

O prietena mi-a facut o frumoasa surpriza cand m-a pus in legatura cu cei de la Eurocor. De ei stiam de foarte multi ani, dar aveam o teama sa apelez la ei. Noi, romanii, suntem invatati cu stilul clasic, cu profesorul in fata. Acum, dupa primele doua lectii pot sa spun ca abia le astept pe urmatoarele. Eu am ales Engleza - nivel intermediar asta dupa ce in prealabil am download un demo. Este foarte util cursul, CD-ul audio este ideal si incepi sa ai incredere in tine o data ca incepi sa il parcurgi. Temerea noastra in general e ca nu stim sa folosim acele timpul verbale. In aceste cursuri avem parte de o surta recapitulare a lor si avem parte de exercitii pentru a le fixa cat mai bine. 

In cazul in care bursa nu o voi obtine, indiferent de motiv, nu vreau sa ma opresc cu engleza la acest nivel. Am ajuns sa spun asta atunci cand am citit: when and where do you useally use English? Si raspunsul care nu poate fi contestat este: at work, travelling, finding information, readind instruction, understanding song, films, using the Internet and talking on the phone. Practic oriunde. Este o limba pe care incepi sa o placi cand atunci cand incepi sa o intelegi, cand vezi ca nu e chiar atat de grea si mai ales cand observi ca lumea intelege ceea ce le spui si cum noi suntem avizi dupa calatorii este un punct in plus sa o stim. 

Niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa inveti si cand faci din pasiune totul este lejer si relaxant.

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


  Eurocor
 766,    Variety
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu