AnaVasilescu.ro - Variety

Cand copilul primeste totul de-a gata, esueaza

20190327 copilul esueaza

-Lasa, mama, ca iti dau eu tot ce ai nevoie! Lasa, mama, cat traieste mama, nu trebuie sa iti faci griji!
Am auzit adeseori aceste cuvinte si nu sunt condamnabile deloc, dar copilul trebuie sa fie motivat sa lupte pentru ceea ce isi doreste. Copilului trebuie sa i se dea sarcini de indeplinit de mic, dupa puterea sa, sa nu creada ca totul i se cuvine si ca trebuie sa fie servit mereu.

O mama care isi creste baiatul obisnuindu-l sa se aseze la masa si sa se ridice, fara sa isi aduca deloc contributia la ea, ii face mare rau viitoarei sale nore, in special in zilele in care aceasta va fi bolnava si nu se va putea ridica din pat.
Stiu parinti care forteaza mana profesorilor sa le puna numai note de 9 si de 10 copiilor lor, desi acestea nu reflecta realitatea. Stiu parinti care nu isi lasa copiii sa stranga jucariile sau vasele dupa ce mananca, fiindca destul vor munci cand vor fi mari!
Copilul care primeste totul de-a gata este obisnuit sa intinda mana si atat. Uneori uita sa spuna:„Multumesc!” si sa fie recunoascator pentru ce primeste, dimpotriva este in permanenta nemultumit.
La fel s-a intamplat cu X, caruia i s-au platit taxele de scolarizare la Facultatea de Silvicultura la Brasov. Mama s-a interesat sa ii gaseasca o garsoniera buna si sa aiba bani la discretie. Se imprumuta, sa nu-i lipseasca nimic.
In anul al treilea a avut insa socul vietii. X. A venit acasa si a anunta-o linistit ca a rams repetent. Intreaga investitie, care nu fusese deloc de neglijat se dusese pe apa sambetei.

-Lasa, mama, sa nu fii trist! Rezolva mama! Uite te transferi in Bucuresti, dai diferente si cel putin in anul al II-lea tot te accepta. S-a intamplat, s-a intamplat, acum gata!
Alti bani, alta distractie! De data acesta, baiatul matur al mamei, nici nu s-a mai obosit sa se inscrie la facultate. Primea luna banii de chiriei si de cheltuiala si Bucurestiul era al lui. Mamei nu i-a trecut prin cap sa verifice situatia scolara a copilului, sa se duca la secretariatul facultatii, ci a mers orbeste ca data trecuta, pe incredere.
Da, sunt fete care se intereseaza de angajari videochat Studio sa se intretina in facultate, sunt baieti care se angajeaza sa livreze pizza la domiciliu, sa aiba bani de facultate, numai el cheltuise banii pentru care nu a muncit!!!
A mai trecut un an pana cand mama si-a dat seama ca el nu merge la cursuri, ci se distreaza pe banii ei in Bucuresti. S-a intors acasa cu dantura facuta praf, fiindca nu s-a gandit sa mearga la cabinetul stomatologic. In prezent sta pe banii mamei, careia ii prezinta lista de pretentii, cand pleaca la serviciu:
-Mama, sa nu uiti de doza mea de bere! Vezi sa imi iei ceva mai scump si mai bun, nu ce este mai ieftin! Poate ne faci si noua carnita astazi, ca m-am saturat de cartofi si de salata!
Si mama este batrana si abia poate sa traga de toate. Mai are 5-6 ani pana la pensie si jumatate din salariu il lasa pentru ratele din banca.
Vorbesc cu ea despre copiii ei si este foarte dezamagita de baiat.
-Stii, m-am bucurat ca primul copil a fost baiat si ca fata a fost mai mica. Am crezut ca va avea grija de ea si de noi toti, dar nu stiu cum se va descurca el, dupa ce nu voi mai fi? Are peste 30 de ani si nu sta la serviciu mai mult de 2 ani. Nu are mai mult de 3 ani pe cartea de munca.
Apoi imi explica faptul ca daca se angajeaza muncitor intr-o fabrica, vine seara foarte nemultumit ca degeaba a invatat el atat: liceul, apoi trei ani la Brasov, doi in Bucuresti ca sa il comande toti? El ar merita un post la birou.
In prezent, mama ii plateste tratamentele la stomatolog si tot ea sufera, cand lui ii este rau zile intregi dupa betie.
Totul a pornit din prea multa dragoste si din dorinta unei mame de a trai in locul copilului ei, adica de a-si asuma tot greul vietii in numele lui.
Da, parintii pot gresi din prea multa iubire, iar un copil crescut gresit este ca un pom stramb. Trebuie multa munca sa fie readus pe calea cea dreapta! 


 774,    Variety
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu