AnaVasilescu.ro - Variety

Pregateste-ti firma sa fie sponsor!

20190928 auto racing

Firmele care accepta sa faca sponsorizari pentru a sustine realizarea unor evenimente, creatii artistice, activitati educative sau alte scopuri au anumite beneficii oferind o astfel de sustinere, care este, de obicei, de ordin financiar. Oamenii de afaceri trebuie sa stie ca a oferi o sponsorizare nu este un act de pomana, ci este un foarte bun instrument de marketing, iar ambele parti ale contractului de sponsorizare beneficiaza de avantaje, sponsorul obtinand un plus de imagine, iar sponsorizatul avand rezultate in activitatea sa datorita implicarii sponsorului.

Companiile care sprijina O.N.G.-urile isi pot deduce cheltuielile (0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat), asadar banii care sunt directionati spre o sponsorizare se scad din impozitul pe profit, deci din banii care ar fi fost destinati sa iasa oricum din firma catre bugetul statului.

Imbunatatirea si promovarea imaginii unei firme prin sponsorizare

Inainte de incheierea unui contract de sponsorizare (care se intocmeste conform Legii 32/1994 privind sponsorizarea), ambele parti ale contractului ar trebui sa se informeze asupra istoricului si activitatii pe care o desfasoara, provenienta banilor primiti trebuie sa fie din activitati licite, iar proiectul spre care se duc banii nu poate fi influentat de catre sponsor. Contractele de sponsorizare nu trebuie sa mentioneze sume distincte pentru a compensa activitatea beneficiarului de promovare a sponsorului, pentru a nu se risca  reclasificarea contractelor de sponsorizare drept contracte de marketing si publicitate.

Prin gestul de sponsorizare, sponsorul isi poate promova firma practic fara costuri, fiind un excelent demers de marketing, dar cu unele limite a comunicarii catre public a mesajelor privind numele, marca sau imaginea sponsorului, nefiind posibile publicitatea unor produse ale sponsorului.

Da bine sa fii sponsor!

Asadar, sponsorii obtin mentionarea numelui companiei afisat pe materialele media sau in mediul virtual, alaturi de activitatea sau produsul care rezulta datorita sponsorizarii.

Astfel, in cadrul unui eveniment sponsorizat este permisă afisarea de bannere cu sigla sau numele sponsorului sau se poate face personalizare de obiecte cu insemnele firmei pentru a fi folosite in timpul actiunii sponsorizate, insa este total interzisa folosirea reclamelor la produsele sau serviciile acestuia, prin pliante, afise, mesaje video sau audio.

Daca fondatorii firmei au avut ideea inspirata de a pune in denumire, in sigla sau in sloganul afacerii o sugestie clara la produsul sau serviciul pe care-l ofera, atunci, in timpul actiunii sponsorizate, vor putea fi aratate publicului, pe toate caile de promovare atata timp cat interesul este mentinut, afise sau alte suporturi de promovare care vor face si o publicitate clara fara a fi in contradictie cu legea sponsorizarii. De exemplu, firma ABC Service auto S.R.L. care sponsorizeaza un eveniment despre constientizarea poluarii din trafic va putea atrage atentia eventualilor clienti care pot reduce emisiile gaze ale masinilor folosite apeland la un service auto. In plus, numele ABC Service auto S.R.L. se face cunoscut in mod direct participantilor la eveniment si, in mod indirect, prin prezenta pe afise, in articolele aparute in mass-media si pe toate caile de promovare a actiunii sponsorizate.


 791,    Variety
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu