AnaVasilescu.ro - Variety

Ce ar trebui sa stim despre coroane dentare inainte de a apela la aceasta procedura

Cariile, traumatismele sau fracturile pot deteriora grav un dinte care, dupa un tratament adecvat, trebuie protejat cu ajutorul unei acoperiri protetice. Pe langa protejarea dintelui, coroana dentara - numita si capsula - va permite, de asemenea, sa restabiliti forma si dimensiunea anatomica a dintelui deteriorat.

Coroana dentara este un element format dintr-o structura interna (din metal sau ceramica armata) si o rasina exterioara sau acoperire ceramica care reproduce smaltul natural al dintelui. Istoria ceramicii dentare dateaza din secolul al XIX-lea. Au fost dezvoltate si au fost create diferite materiale ceramice dentare care acum fac parte din materialele standard: ceramica metalica sau fara metal, ceramica stratificata si ceramica presata, precum si ceramica cu prelucrare analogica sau digitala.

Inceputurile: din 1950 pana in 1960

Primele coroane ceramice destinate utilizarii comerciale au fost lipsite de metale. Metalo-ceramica a aparut in cele din urma pe piata in anii 1960. Aceste coroane dentare ceramice s-au caracterizat prin simplitatea gamei de culori si, prin urmare, au permis doar o gama limitata de interventii. Accentul a fost pus pe prima asociere metal-ceramica.

Anii ’70: materialele se imbunatatesc

Din anii ’70 s-au facut eforturi pentru a face restaurarile si mai naturale si, astfel, ajungandu-se la imbunatatirea personalizarii. Pe piata a aparut o gama larga de culori. Scheme speciale de stratificare permit restaurari vizate. Industria a oferit o varietate mai mare de mase stratificate. Scopul a fost imitarea cat mai precisa a dintelui natural.

1980 si 1990: doua decenii bogate in inovatii importante

Metalo-ceramica era atunci inca primul material de restaurare detara. In anii ‘90, producatorii au introdus pe piata ceramica cu topire scazuta, care avea avantajul de a avea cicluri de ardere mai scurte . Primul tip de ceramica presata a ajuns pe piata in 1991 si a inceput din acest an povestea de succes a tehnologiei presate. A fost lansata epoca restaurarilor „fara metal”. Anul 1998 a fost bogat in inovatii pentru dezvoltarea de noi materiale: prima generatie de disilicat de litiu a permis noi indicatii, precum si o extindere a aplicatiilor pentru ceramica presata. In paralel cu aceasta dezvoltare, un cristal inovator si-a facut aparitia: cristalul fluoroapatit. Structura sa permitea o reproducere perfecta a substantei dentare naturale asociate cu un nivel de luminozitate mare. Astazi, ceramica pe sticla pe baza de fluoroapatita ofera un efect natural. Primele coroane ceramice presate au fost apoi folosite in paralel cu metalo-ceramica. La inceput, acestea au fost folosite doar in contextul restaurarilor individuale ale dintilor.

Cand apelati la coroana dentara

In general, coroanele dentare sunt utilizate in cazurile in care deteriorarea suferita de dinte nu necesita si extractia acestuia. Este o abordare conservatoare care are ca scop salvarea dintelui pacientului, mai degraba decat inlocuirea lui cu un implant dentar. Unui dinte i se aplica o coroana dentara atunci cand:

-Este foarte deteriorat si nu poate fi reconstruit cu material compozit;

-A fost devitalizata din cauza cariilor profunde;

-Este foarte fragil si tinde sa se fractureze;

-Este afectat de o distrugere progresiva a smaltului dentar.

Coroanele dentare sunt utilizate si in implantologia dentara. In acest caz, nu dintii naturali ai pacientului sunt acoperiti, ci implanturile de titan inserate anterior cu o interventie chirurgicala.

Cum se aplica o coroana dentara

Aplicarea unei coroane dentare este o operatie sigura, care necesita totusi mai multe etape. In general, sunt necesare patru etape care pot diferi in functie de cazul clinic specific:

-Indepartarea tesuturilor deteriorate si pregatirea dintelui. Dupa indepartarea partii deteriorate a dintelui si efectuarea tratamentelor corespunzatoare, medicul dentist pileste dintele pana devine un ciot pe care se va fixa coroana.

- Se va face un mulaj dentar. Este utilizat pentru a simula forma dintelui care va fi transmisa tehnicianului stomatolog pentru crearea coroanei.

-Se va aplica o coroana dentara temporara. In asteptarea pregatirii coroanei finale, se aplica o proteza temporara pentru a proteja ciotul.

-Are loc verificarea si aplicarea coroanei dentare finale. Odata ce proteza definitiva este gata, inainte de aplicarea acesteia cu ajtorul unui ciment definitiv, se evalueaza forma si culoarea, care trebuie sa fie in toate privintele similare cu dintii reali ai pacientului.

Materiale pentru coroana dentara

Coroanele dentare pot fi realizate din diferite materiale, astfel incat cea mai buna solutie poate fi aplicata in functie de cazul clinic si de nevoile pacientului. Coroanele dentare pot fi realizate din:

-Rasina, folosita pentru coroane temporare.

-Metalo-ceramica. Interiorul este realizat din aliaje metalice, in timp ce exteriorul este ceramic. Sunt proteze foarte rezistente, dar in acelasi timp ceramica confera coroanei un aspect destul de natural.

-Metal - compozit. Exteriorul, in loc de ceramica, este confectionat din compozit. Sunt utilizate in general ca solutii temporare.

-Zirconia, formata dintr-o structura interna in dioxid de zirconiu, un material rezistent cu un impact estetic bun.

-Disilicat de litiu, o ceramica intarita foarte rezistenta, dar in acelasi timp foarte estetica, datorita posibilitatii de acoperire cu un strat suplimentar de ceramica feldspatica.

Trebuie inlocuite coroanele dentare la un anumit interval?

In principiu, daca lucrarile de aplicare a coroanelor dentare sunt facute bine, materialele utilizate sunt cele mai bune disponibile, iar pacientul efectueaza o igiena dentara corespunzatoare, durata de viata a unei coroane dentare poate fi estimata la aproximativ 10 ani. Prin urmare, este esential ca, dupa ce a fost aplicata, sa fie efectuate controale periodice la dentist, care va verifica eventualele probleme si precizia igienei orale la domiciliu. In plus, in caz de disconfort sau durere la nivelul dintelui ce are coroana, este esential ca pacientul sa se prezinte cat mai curand posibil la cabinetul stomatologic, pentru a identifica cauza problemei si a obtine toate tratamentele necesare.

Asadar, cu informatiile necesare, nimic nu va poate opri sa apelati la un astfel de tratament atunci cand acesta este necesar.


 605,    Variety
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu