Daca planuiesti sa dai bacul din biologie, ai de ales intre doua variante: Biologia vegetala si Biologia umana, adica anatomia. Din fericire, exista cateva carti bine structurate, precum manualul de biologie Dan Cristescu sau cateva culegeri de exercitii, care te vor ajuta sa intelegi si sa inveti mai usor biologia.

Pe langa acele cateva carti de Dan Cristescu pe care le poti cumpara, poti descoperi pe internet o multime de curiozitati si informatii interesante despre biologie si anatomie  pe care este bine sa le stii.

Ce lucruri interesante trebuie sa stii despre anatomie?

  1. Acidul gastric care se gaseste in stomacul oamenilor este suficient de puternic pentru a dizolva cele mai dure materiale. Chiar si o lama de ras poate sa fie dizolvata destul de rapid. Nu este tocmai recomandat sa inghiti o lama de ras insa. Pana ajunge in stomac s-ar putea sa faca ceva ravagii.
  1. Pielea umana cantareste aproximativ 3.2 kg, fiind si organul cel mai mare.
  1. Cel mai puternic muschi din intregul corp uman este… limba. Desi te-ai gandi ca bicepsii, tricepsii sau muschii femurali sunt mai puternici, limba reuseste sa ii depaseasca. In plus, limba impresioneaza prin alte alte lucruri: poate sa fie curbata ca un sul de peste 85% dintre oameni, este singurul muschi din corp atasat la un singur capat si functioneaza tot timpul, chiar si atunci cand dormi, impingand saliva spre gat. Pe suprafata limbii exista nu mai putin de 9000 de papile gustative, insa cu toate astea, gustul este cel mai slab dintre simturi.
  1. In mod pur teoretic, daca te-ai chinui putin ai putea incalzi un litru de apa in 30 de minute. Corpul uman emana suficienta energie pentru asta. Evident, toata aceasta energie este dozata in asa fel incat sa functionam corect, deci, nu poate fi directionata spre incalzirea litrului de apa.
  1. Atunci cand stai drept folosesti 300 de muschi. Chiar si atunci cand nu faci nicio miscare, muschii functioneaza fara incetare. Daca ai folosi toti muschii corpului in acelasi timp, ai putea sa ridici nu mai putin de 25 de tone.
  1. Creierul creste pana la varsta de 15 ani. Daca vrei sa iti dezvolti creierul nu mai ai nicio sansa, daca nu ai sub 15 ani. Cu toate astea, legaturile neuronale pot fi dezvolate destul de usor, asadar, nu este nicio problema marimea.
  1. Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatul. Este o statistica cel putin interesanta. De asemenea, femeile au o inima care bate mai rapid decat la barbati, insa cu toate astea, atat la femei cat si la barbati inima pompeaza aproximativ 6 litri de sange pe minut.
  1. Barba barbatilor poate sa creasca extrem de mult. Daca nu este taiata niciodata, aceasta poate sa ajunga la lungimea impresionanta de 9 metri.
  1. Dintii cresc abia dupa ce omul implineste varsta de 6 luni. Acestia sunt impresionanti, la randul lor, fiind la fel de duri ca o bucata de piatra.
  1. Creierul functioneaza inclusiv dupa moarte. S-a constatat ca dupa 37 de ore de la deces acesta inca mai trimite impulsuri electrice.

Sunt informatii pe care ti le poti insusi usor si cu care poti completa numeroasele informatii din orice manual biologie de Dan Cristescu. Poate ca nu vor fi pe foaia de examen la Biologie, insa iti vor ramane in minte pentru toteauna, spre deosebire de o multime de alte informatii din manualul de biologie pe care inevitabil le vei uita.