In fizioterapie, profesionistii instruiti evalueaza si trateaza functia fizica anormala legata de, de exemplu, o vatamare, dizabilitate, boala sau afectiune. Un kinetoterapeut sau fizioterapeut este un profesionist medical instruit si autorizat, cu experienta in diagnosticarea anomaliilor fizice, refacerea functiei si mobilitatii fizice, mentinerea functiei fizice si promovarea activitatii fizice si a functiei corespunzatoare.
Terapeutii autorizati pot fi gasiti in centre medicale specializate, precum spitalul Oxxygene centru si clinica fizioterapie. Aici fiecare pacient este tratat corespunzator si cu cea mai mare grija. Aproximativ 50% din populatia adulta a Romaniei, dar si din ce in ce mai multe persoane tinere, sufera de afectiuni reumatismale, cauzate in principal de sedentarism si de o alimentatie necorespunzatoare. Durerile provocate de aceste boli pot fi reduse semnificativ cu ajutorul procedurilor de fizioterapie, care presupun folosirea undelor infrarosii, ultrasunetelor, hidroterapiei sau kinetoterapiei.
Kinetoterapia poate ajuta persoanele de toate varstele cu o serie de afectiuni. Un kinetoterapeut ajuta la ingrijirea pacientilor in toate fazele de vindecare, de la diagnosticul initial pana la stadiile de restaurare si de prevenire a recuperarii. Kinetoterapia poate fi o optiune autonoma sau poate sustine alte tratamente. Chiar si la kinetoterapie vi se va efectua un examen si o evaluare fizica, inclusiv un istoric de sanatate si anumite proceduri de testare, inclusiv evaluarea posturii, miscarii si flexibilitatii, a miscarii si a performantei musculare si articulare. Primiti un diagnostic clinic, prognostic, plan de ingrijire si obiective pe termen scurt si lung. Primiti tratament si interventie de terapie fizica pe baza evaluarii si diagnosticului terapeutului. Veti avea recomandari de autogestionare. Pacientii se antreneaza adesea cu un kinetoterapeut in exercitii pe care le pot face acasa, pentru a-i ajuta sa se miste mult mai eficient de unii singuri. Kinetoterapeutii pot trata o mare varietate de afectiuni medicale, in functie de specialitatea lor.
Beneficiile fizioterapiei
In functie de motivul tratamentului, avantajele fizioterapiei includ: tratamentul durerii cu necesitate redusa de opioide; evitarea interventiei chirurgicale; mobilitate si miscare imbunatatite; recuperarea din vatamare sau trauma; recuperare de accident vascular cerebral sau paralizie; prevenirea caderilor; echilibru imbunatatit, managementul problemelor medicale legate de varsta.
Kinetoterapia poate ajuta un pacient sa redobandeasca miscarea sau forta dupa o accidentare sau o boala. Ca in orice practica medicala, se pot aplica o varietate de terapii pentru a trata o serie de afectiuni. Fizioterapia ortopedica trateaza leziunile musculo-scheletice, care implica muschii, oasele, ligamentele, fasciile si tendoanele. Este potrivita pentru afectiuni medicale, cum ar fi fracturi, entorse, tendonita, bursita, probleme medicale cronice si reabilitare sau recuperare din chirurgie ortopedica. Pacientii se pot supune tratamentului cu mobilizari comune, terapie manuala, antrenament de forta, antrenament pentru mobilitate si alte modalitati.
Fizioterapia geriatrica poate ajuta pacientii in varsta care dezvolta afectiuni care le afecteaza mobilitatea si functia fizica, incluzand artrita, osteoporoza, boala Alzheimer, probleme ale soldului si articulatiilor, tulburari de echilibru si incontinenta. Acest tip de interventie isi propune sa restabileasca mobilitatea, sa reduca durerea si sa creasca nivelul de fitness fizic.
Fizioterapia neurologica poate ajuta persoanele cu afectiuni neurologice precum boala Alzheimer, leziuni cerebrale, paralizie cerebrala, scleroza multipla, boala Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si accident vascular cerebral. Tratamentul poate avea drept scop cresterea receptivitatii membrelor, tratarea paraliziei si cresterea inversa a fortei musculare prin reducerea atrofiei musculare.
De reabilitarea cardiovasculara si pulmonara pot beneficia persoanele afectate de unele probleme cardiopulmonare si proceduri chirurgicale. Tratamentul poate creste rezistenta fizica si rezistenta.
Fizioterpaia pediatrica isi propune sa diagnosticheze, sa trateze si sa gestioneze afectiunile care afecteaza sugari, copii si adolescenti, inclusiv intarzieri de dezvoltare, paralizie cerebrala, spina bifida, torticolis si alte afectiuni care afecteaza sistemul musculo-scheletic.
Terapia de ingrijire a ranilor poate ajuta la asigurarea faptului ca o rana in vindecare primeste oxigen si sange adecvat, printr-o circulatie imbunatatita. Kinetoterapia poate include utilizarea terapiilor manuale, stimularea electrica, terapia prin compresie si ingrijirea ranilor.
Terapia vestibulara are ca scop tratarea problemelor de echilibru care pot rezulta din afectiunile urechii interne. Fizioterapia vestibulara implica o serie de exercitii si tehnici manuale care pot ajuta pacientii sa isi recapete echilibrul si coordonarea normala.
Terapia decongestiva poate ajuta la scurgerea lichidului acumulat la pacientii cu limfedem si alte afectiuni care implica acumularea de lichide.
Reabilitarea zonei pelvine poate ajuta la tratarea incontinentei urinare sau fecale, a urgentelor urinare si a durerilor pelvine la barbati si femei, ca urmare a unor leziuni sau interventii chirurgicale sau din cauza anumitor afectiuni.