Pentru a evita erorile care pot dauna plantelor, polueaza solul si dauneaza sanatatii umane, trebuie sa stiti cum sa alegeti ingrasamantul potrivit, care sa fie distribuit in cel mai bun moment, in cantitatile indicate pe ambalaj. La magazinul esenzi.ro puteti gasi ingrasaminte Agri si multe alte tipuri de produse folosite pentru fertilizarea solului in care va plantati diverse culturi. Primavara este perioada in care taiati, sapati, plantati plante noi si folositi ingrasaminte. Toata lumea „simte” ca acesta este momentul potrivit pentru a sustine plantele in noul lor ciclu vegetativ. Sentimentul este corect, dar calendarul si metodele de distributie s-ar putea sa nu se bazeze pe acest “feeling”, ci si pe produsul utilizat.
Trei tipuri de ingrasaminte
Ingrasamintele lichide sunt prin definitie cele cu o actiune rapida si isi epuizeaza eficacitatea in cateva zile, astfel incat instructiunile recomanda utilizarea lor des, o data la sapte-zece zile. Nivelul indicat este intotdeauna cel maxim pentru a obtine un rezultat bun fara a avea reactii adverse nedorite. Acestea sunt diluate in apa de umectare si este intotdeauna bine sa le adaugam la udarea din mijlocul umpluturii, astfel incat jetul de intrare sa se amestece din nou obtinand o dispersie uniforma la mijloc.
Ingrasamintele pulbere, care trebuie adaugate in apa, sunt sub forma de saruri si, prin urmare, sunt usor solubile in apa, dar este intotdeauna mai bine sa pastrati acelasi avertisment pentru a obtine o solutie fara reziduuri.
Ingrasamintele granule, pentru a fi incorporate in sol sau pentru a fi distribuite pe sol, sunt caracterizate printr-o degradare lenta si constanta care duce la o eliberare in timp, capabila sa asigure, daca este corect dozata, cantitatea perfecta de nutrienti pe care plantele o pot absorbi.
Ingrasamintele sub forma peleti sunt, in general, pe baza organica, cum ar fi gunoiul din peleti, cu posibile adaosuri minerale, care pot fi incorporate in sol sau distribuite la suprafata. Se separa mai mult sau mai putin rapid in functie de gradul de umiditate si frecventa umezelii, aducand si o cota, oricat de limitata, de substanta organica cu un grad diferit de degradare.
Importanta dozajului corect
Nu exista ingrasamant care sa nu aiba indicat, in mod clar pe pachet, dozele de utilizare pe metru patrat de suprafata sau pe litru de apa daca acesta este lichid sau solubil, si pe planta. In general, exista putine persoane care citesc aceste indicatii, iar majoritatea nu respecta dozele indicate. Acest lucru duce la diverse probleme, atat din cauza excesului, cat si a deficitului. Din cauza deficitului, este de inteles: nu furnizam o doza eficienta de nutrienti pentru a avea un raspuns preconizat si, prin urmare, vom avea o apreciere negativa asupra produsului, deoarece cheltuiala va parea inutila sau nejustificata. Pentru exces trebuie sa analizam mai multe aspecte. Primul este risipa economica: vom obtine rezultate bune, dar la un pret mai mare. Al doilea este agravarea caracteristicilor solului: pe langa cresterea salinitatii prin utilizarea de ingrasaminte chimice sau solubile, putem provoca in timp o acumulare a unei anumite componente care poate modifica caracteristicile originale ale solului si sa-l faca „neprimitor” pentru unele plante. Al treilea este aspectul de mediu: o distributie excesiva a ingrasamintelor, la fel cum se intampla pentru agricultura industriala, scapa de actiunea absorbtiei plantelor, este tarata catre straturile adanci ale solului si, in timp, se infiltreaza in apele subterane.
Cum se utilizeaza ingrasaminte
Pentru plante in ghiveci
Ghiveciul sau orice alt container este un mediu limitat, prin definitie, unde terenul destinat ca si cantitate este un parametru fix care nu poate fi schimbat. Fertilizarea plantelor serveste la furnizarea continua de nutrienti pentru a compensa deficienta care poate rezulta dintr-un sol epuizat, care este incapabil sa sustina o dezvoltare puternica si viguroasa. Ingrasamantul se pune in primavara, servind astfel la refacerea conditiilor ideale pentru dezvoltarea sistemului radicular. Noul sol va fi mai moale si va permite schimburi mai bune de gaz intre sol si atmosfera, va fi mai bogat in bacterii si substante organice, cu o disponibilitate mai mare de nutrienti si o gama mai variata a acestora.
Pentru plante perene din gradina
In primavara, plantele perene isi incep dezvoltarea prin extragerea de energie si nutrienti din organele de rezerva, precum sistemele de radacini sau organele subterane, iar in luna aprilie sunt deja in proces de inflorire. Fertilizarea efectuata are scopul de a garanta cele mai bune conditii pentru ca florile sa apara si sa sustina o crestere viguroasa a vegetatiei. Produsele recomandate sunt compostul, ingrasamintele organice si produsele granulare cu eliberare programata.
Pentru gradina de legume
Pentru gradina de legume exista o singura recomandare: utilizati ingrasaminte specifice si in dozele indicate. In legumele verzi, in special primavara si toamna, cand radiatiile sunt mai putin puternice, un exces de azot in sol se poate traduce printr-o acumulare de nitriti in frunze.