Deseurile au fost si vor fi dintotdeauna o problema de interes national, european si mondial. Indiferent de sursa lor de provenienta, deseurilor au devenit in zilele noastre cel mai mai mare inamic pe care omul il produce zilnic in miliarde de exemplare, pe tot globul. Fiecare deseu poate reprezenta un pericol eminent, indiferent ca vorbim de o simpla punga, un pet sau o simpla foaie de hartie. Unele deseuri se degradeaza mai greu ca altele, in timp ce o serie de deseuri au in alcatuire o serie de substante care, odata cu degradarea deseului se scurg in ape, in sol si ulterior pot ajunge in aer. De aceea se vorbeste tot mai mult de o problema globala a poluarii cu deseuri care scad conditiile de trai, media vietii cat si calitatea acesteia.

Astfel este de dreptul nostru, la nivel individual, sa constientizam acest lucru, sa ne insumsim politici adevate de valorificare a deseurilor, cat si de eliminare. Mana de la mana putem face un mediu mai bun, mai curat si mai bogat de resurse naturale actuale in scadere.

Cel mai important lucru dintre toate ar fi reducerea deseurilor pe care le producem la noi in locuinte, acele deseuri care sunt in cantitatile cele mai nesemnificative si care nu sunt reglementate in mod special precum cele industriale. Astfel, de-a lungul acestui material iti propun un ghid de bune practici prin care vei afla cum sa gestionezi corespunzator deseurile rezultate in gospodaria ta si cum poti in acelasi timp sa reduci aceasta cantitate semnificativa.

Cum sa reduci cantitatea de deseuri pe care o produci in gospodarie

Un prim pas e sa cumperi mai putin. Suntem campioni la consum si cumparaturi, insa deseori cumparam lucruri de care nu avem nevoie si care sfarsesc de cele mai multe ori la cosuri colectare selectiva crezand ca ele vor fi menajate corespunzator. Din pacate, nu exista o politica stricta in Romania care sa prevada preluarea selectiva a deseurilor, ci doar colectarea de la utilizatori. Asadar, cel mai responsabil este sa reduci aceste cantitati de deseuri care se pot transforma in munti de gunoaie. Fa-ti de fiecare data liste exacte de cumparaturi si respecta-le intru tocmai. Daca locuiesti la casa, iti poti achizitiona cosuri inox de calitate foarte buna care nu se degradeaza sub incidenta factorilor de mediu (vant, ploaie, zapada, etc.) si care nu permit ca scurgerile rezultate de la degradarea deseurilor sa se infiltreze in sol si catre cursurile de apa.

Gateste exact cat mananci! Incearca sa aproximezi cantitatile de consum pentru familia ta astfel incat sa fii sigura ca nu arunci mai multa mancare decat consumi. Asta nu inseamna decat poluare, risipa financiara si de timp. Totodata, nu uita ca resturile alimentare precum zatul de cafea, cojile de legume si fruct, etc. sunt un ingrasamant valoros pentru plante. Daca ai o curte sau flori la ghiveci, le poti veni in ajutor prin intermediul unei astfel de combinatii. Atentie insa! Nu introdu in amestecul de ingrasamant aschii metalice, de sticla, pesticide, etc. ci depoziteaza-le in cosuri metalice adecvate pe care sa le poata prelua compania de gestionare deseuri.