Nicio petrecere nu este completa fara cu cocktail pe baza de rom, sau un pahar de rom cu gheata, savurat alaturi de prieteni. Romul, spre deosebire de alte spirtoase, are o natura mult mai exotica, deoarece originile sale sunt din zona Pacificului si a Caraibelor, fiind produs din trestie de zahar. 24drinks.ro stie mai bine ca oricine acest lcuru, si de aceea pune la dispozitia cleintilor o gama vasta de bauturi https://www.24drinks.ro/rom.

Trestia de zahar este la “ea” acasa in zona Caraibelor, iar oamenii locului au inteles, inca devreme, de potentialul enorm pe care aceasta planta poate sa il aiba. Nu numai ca poti transforma trestia in zaharul pe care o gasim zilnic in produsele noastre, insa poti realiza si o bautura alcoolica pe masura.

Procesul de fabricarea a romului s-a pastrat autentic de sute de ani. Productia de rom incepe cu trestia de zahar. Pana in zilele noastre, trestia de zahar matura este recoltata de mana – lucru efectuat cu ajutorul unor machete, practica folosita in multe parti ale lumii. Bastonul taiat este transportat prompt la moara unde este zdrobit intr-o masina. Zdrobirea extrage sucul de trestie de zahar din pulpa fibroasa. Deseurile de pulpa zdrobite sunt arse pentru a genera puterea (combustibil) de a zdrobi trestia si uneori de a incalzi o coloana de distilare. In functie de locul in care este aflata distileria, deseurile de pulpa pot fi ulterior arse pentru a genera energie sau pentru a incalzi lichidul.

 Zaharul gasit pe raftul supermarketului, fie ca este alb sau maro, a fost produs din sucul de trestie de zahar si indiferent de culoarea finala a acestuia a fost initial brun. Zaharul alb este rezultatul unui proces industrial suplimentar. Procesul de extragere a zaharului din sucul de trestie produce un produs secundar numit melasa si din aceasta se obtine cea mai mare parte de rom.

La moara cu zahar, trestia este maruntita si zdrobita pentru a extrage sucul care este fiert pentru a reduce apa. Contine si lasa un sirop cunoscut sub numele de „zahar umed”, care contine aproximativ 30% zahar. Acest sirop este clarificat si amestecat cu cristale de zahar, care ofera un miez pentru ca zaharul dizolvat din sirop sa se cristalizeze. Acest proces se repeta de cateva ori si zaharul produs este vandut pe piata mondiala. Ceea ce a mai ramas, este produsul secundar de lichid negru gros cunoscut sub numele de melasa. Acesta este fermentat si apoi distilat pentru a face rom (sau alcoolul neutru pe care se bazeaza unele lichioruri) asa cum spuneam mai sus.

Zaharul si melasa produse in primul procedeu se numesc gradul A si al doilea, gradul B. Al treilea lot de zahar produs prin acest procedeu este cunoscut sub denumirea de zahar de grad scazut si acesta este folosit pentru a fi amestecat cu urmatorul lot de sirop pentru a incepe procesul din nou.

Pentru productia de rom, in mod ideal, melasa ar trebui sa aiba cel putin 52% continut de zahar, dar, din pacate, pentru distilatori, nu exista nicio specificatie pentru melasa, deoarece acesta este un produs deseu al prelucrarii zaharului. Astfel, o fabrica buna de zahar va produce melasa proasta, deoarece va extrage eficient cea mai mare parte a zaharului. Pe masura ce industria de prelucrare a zaharului devine mai eficienta, astfel cantitatea de rom care poate fi produsa pe tona de melasa  va fi mai mica.

Rom-ul poate fi „usor” sau „greu” in functie de nivelul componentelor, al aromelor sau al produselor (congeneri) din care a fost creat. Nivelul acestora depinde de lungimea fermentatiei si de puritatea la care a fost distilata. Atunci cand alcoolul este concentrat in timpul distilarii, nivelul congenerilor este redus. Cu cat sunt mai putini congeneri, cu atat este mai usor romul. Rom-ul produs intr-un cazan fix sau o singura coloana de distilare este de obicei descris ca fiind greoi. Astfel, romurile pot fi ata gerel, cat si usoare, in functie de procedeul folosit pentru a fi produse.

Romurile usoare tind sa aiba o fermentatie scurta, in timp ce oala grea inca este de obicei distilata dintr-o spalare formata printr-o fermentare lunga.

 Mirosul, textura si gustul romurilor usoare sunt mai subtile si mai rafinate decat cele ale romurilor grele, care au o aroma grea, siropoasa pentru a se potrivi cu culoarea lor inchisa. Nivelul de impuritati din romul usor este mai mic de o treime din cele care se gasesc in  romurile grele. Distileriile care produc romuri usoare si grele, amesteca adesea pe cele doua pentru a produce un rom avand caracteristicile ambelor.

Romurile usoare tind sa provina din tari colonizate initial de spanioli, precum Cuba, Republica Dominicana, Puerto Rico si Venezuela. Romurile grele provin in mod traditional din fostele colonii franceze si engleze, inclusiv Haiti, Jamaica, Martinica, Barbados, Guyana si Insulele Virgine.

Magazinul 24drinks.ro are toate tipurile de rom pentru a-ti multumi papilele gustative!