Acum ca primavara isi face incet-incet simtita prezenta, fiecare gospodar se gandeste la momentul curateniei de primavara. De cele mai multe ori, curatenia de primavara se reflecta in curatarea curtii, a gradinii si a casei. In momentul in care ai instalat un sistem de panouri fotovoltaice insa, trebuie sa te gandesti si la momentul oportun pentru curatarea acestora. Iar primavara putem sa spunem ca este una dintre cele mai potrivite perioade pentru a acorda o atentie speciala panourilor si pentru a le curata temeinic.

In cazul in care inainte de a achizitiona un astfel de sistem ai cautat mai multe informatii despre intretinerea panourilor fotovoltaice, ai aflat pana in acest moment faptul ca aceste nu sunt foarte sensibile si ca nu este nevoie sa fie curatate des. Stii insa si faptul ca odata la o anumita perioada de timp trebuie sa acorzi atentie acestora si trebuie sa le cureti temeinic pentru ca panourile sa poata in continuare sa produca energie electrica la capacitatea lor maxima.

Panourile fotovoltaice necesita curatare pentru ca lumina solara sa patrunda pe intreaga suprafata a acestora si sa poata sa produca energie electrica la fel ca in primele zile. Depunerile in ceea ce priveste suprafata panourilor fotovoltaice pot fi de mai multe feluri. Avand in vedere ca tocmai a trecut sezonul rece, a nins, a plouat, a inghetat, a suflat vantul si au fost conditii meteo deloc favorabile, chiar daca nu pare, panourile sunt acoperite de un start destul de consistent de praf si alte sedimente stranse de-a lungul sezonului.

In cazul in care ati trecut printr-o iarna cu multa zapada si ati curatat zapada de pe panouri atunci cand aceasta s-a depus intr-un start consistent, s-ar putea ca acum panourile sa fie relativ curate. Un start de praf insa in continuare va impiedica lumina soarelui sa patrunda direct pe suprafata panourilor.

Pentru curatarea corespunzatoare a panourilor nu ai nevoie de unelte complicate si nici de foarte mult timp. Ustensilele principale de care vei avea nevoie sunt: o scara care sa te ajute sa ajungi la panouri, o solutie asemanatoare solutiei pentru curatat geamurile sau chiar solutia pentru curatat geamurile, apa si o carpa moale, care sa nu zgarie si sa nu deterioreze suprafata panourilor. Poti de asemenea sa folosesti si alti detergenti in locul solutiei pentru curatat geamurile, este important ca acesta sa dizolve praful si depunerile prezente pe suprafata panourilor.

Procesul de curatare al panourilor este foarte simplu. Cu ajutorul solutiei, a apei si a unei carpe speli toata suprafata, dizolvi praful, cureti frunzele si restul depunerilor si limpezesti suprafata. Dupa ce ai curatat bine in fiecare colt, curatenia de primavara pentru panourile fotovoltaice a luat sfarsit.

In cazul in care nu ai inca instalat un sistem de panouri fotovoltaice, nu mai sta pe ganduri si alege sa contribui si tu in mod direct la protectia mediului inconjurator. Dupa cum vezi, panourile nu necesita atentie speciala si curatarea acestora se face relativ repede.