Pentru amatori, pasionati sau bucatari profesionisti, cutitele sunt, cu siguranta, printre cele mai folosite instrumente in bucatarie. Exista diferite tipuri si materiale, dar nu toti sunt constienti de diferentele lor, iar costul nu este intotdeauna sinonim cu calitatea. De foarte multe ori, se poate intampla de fapt sa cumperi un cutit bucatar al unui brand influent si apoi sa descoperi ca, in realitate, acesta nu este atat de functional pe cat se credea.
Un cutit bun de bucatarie trebuie sa fie comod, rezistent si functional, pentru ca vorbim despre un instrument (sau mai multe) pe care il vom folosi practic in fiecare zi. Iata deci, ce este important sa stii despre cutitele de bucatarie inainte de a le putea alege:
Tipuri
Exista mai multe tipuri de cutite, fiecare potrivita pentru o taietura specifica.
Cutit de legume
Numit si cutit „oriental”, acest instrument are un tip de lama plata care, odata plasata pe taietura, ajuta la realizarea taierilor continue. Este, de asemenea, un tip de cutit subtire si usor, important pentru a nu obosi in timpul utilizarii, de preferat cu lungimea cuprinsa intre 18 si 22 cm.
Cutitul bucatarului
Cotlete, feliere si taierea in cuburi a alimentelor – cutitul bucatarului este un cutit ce poate fi folosit pentru diferite functii. Are o lama destul de larga, care se curbeaza pe toata lungimea sa si este foarte durabila. Pentru acest tip de cutit, o lungime cuprinsa intre 20 si 25 cm este considerata ideala.
Cutit de paine
De la cele mai mari pana la cele mai mici, aceste cutite sunt toate zimtate si, prin urmare, specifice pentru taierea painii fara a o zdrobi. De obicei, incep de la 13 cm si pretul lor nu este niciodata prea mare.
Cutit de dezosare
Acesta variaza de la 9 la 15 cm, are o lama lunga cu varful ascutit si curbat. Se foloseste pentru a separa carnea de oase, fara a o deteriora. Dintre aceste cutite, exista unele cu lama flexibila, ideale pentru carnea de pasare, si cele rigide, specifice pentru carnea de porc si carnea de vita.
Cutit de file
Sunt utile pentru filetarea pestelui crud, dar exista si cei care le folosesc pentru taierea legumelor si a fructelor. Au o lama de aproximativ 20 cm, lunga, flexibila si ingusta.
Cutit de curatat
Lama sa este cuprinsa intre 6 si 11 cm si este folosita in cea mai mare parte pentru razuirea sau decojirea alimentelor. Totul depinde de forma lamei sale. De fapt, aceste cutite pot avea o lama dreapta sau curbata, in ambele cazuri fiind inca perfecte pentru utilizari de precizie.
Cutit de friptura si furculita
Celor care fac de obicei un gratar, cu siguranta nu le lipseste un cutit si o furculita adecvate. Acest tip de cutit, cu o lama lunga si un varf rotunjit, este folosit pentru taierea carnii fara a provoca daune. Furculita, pe de alta parte, mentine ferm carnea in timpul fazei de taiere si poate avea capete drepte sau indoite spre exterior.
Siguranta
Desi exista tipuri de cutite cu caracteristici foarte diferite, exista un lucru care le uneste pe toate: pericolul lor. Pentru siguranta ta, dar si pentru a celor din jur, iata ce este mai bine de evitat:
- Nu trebuie folosit daca ai mainile unsuroase sau daca manerul sau este gras.
- Asigura-te ca nu este lasat niciodata la indemana copiilor.
- Evita sa il utilizezi prea repede.
- Verifica lama direct pe mancare si niciodata cu degetul.