Fie că ești începător-novice în ale printării 3D, fie că știi deja puțin mai multe lucruri decât restul amicilor tăi, articolul de mai jos te va ajuta să integrezi în viață ta o tehnologie care, în mod silențios, de aproximativ 34 de ani – din 1986, de la invenția sa, schimbă constant modul în care obținem obiecte de importanță vitală, indiferent că suntem mari producători de mașini sau bijutieri talentați.

Printarea 3D te poate ajuta să printezi rapid obiecte pe care de obicei le-ai obține într-o perioadă de timp mai mare și cu costuri mai mari. Ai nevoie doar de o imprimanta 3d ieftina, mai multe filamente (materia primă în printarea 3D) și multe idei. Totuși, până în acest stadiu, cel mai important pas rămâne alegerea imprimantei 3D. Așadar, cum alegi o imprimantă 3D?

Pentru a face cea mai bună alegere, este bine să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Ce buget am? Prețurile imprimantelor 3D variază de la câteva sute de dolari până la mii de dolari. Poți alege între modele în intervalul $400-$1000, fiecare prag de preț venind cu limitările dar și cu beneficiile sale.
  • Ce mărime vor avea obiectele printate de tine? Dacă știi de la început ce mărime dorești să printezi, vei descoperi de ce suprafață de printare și capacitate de printare ai nevoie. De cele mai multe ori este vorba despre dimensiunile 6x6x6 cu 20 cm pătrați. Totuși există și imprimante 3D care au o capacitate masivă de printare la o calitate ce variază.
  • Cât de experimentat ești? Este important să știi cât de experimentat ești pentru a afla de ce fel de imprimantă ai nevoie. Alte întrebări la care ar fi bine să răspunzi sunt: este prima ta imprimantă, ai mai folosit imprimante 3D vreodată, ai construit vreodată o imprimantă 3D, ai expertiză mecanică sau electronică, ce te poate ajuta să înveți mai repede? Odată ce răspunzi la aceste întrebări afli dacă ești începător sau utilizator mediu.
  • Ce materiale vrei să printezi? Cei mai mulți utilizatori folosesc, cel puțin la început, materiale precum plasticul bazat pe domeniul vegetal numit PLA. În funcție de ce material ai nevoie, afli, de fapt, care sunt caracteristicile de care ai nevoie: suprafața de printare încălzită, componente rezistente la căldură, temperatura la care produsul poate fi creat în siguranță.
  • Cât de practic dorești să fii în construirea, configurarea, actualizarea și întreținerea imprimantei? Este esențial să știi de la început dacă vrei să construiești singur imprimanta sau o vrei gata construită.
  • Care este scopul imprimantei 3D? Poate că nu știi de ce material sau filament imprimanta 3d ai nevoie, dar este recomandat să știi de la început ce scop are imprimanta ta. De exemplu, dacă doriți să imprimați recuzită și armură sau piese de masina. Unele imprimante sunt excelente la imprimări mari, rapide, dar detaliile produsului final sunt mai stangace.

Cu ajutorul acestor sfaturi, sperăm că vei face cea mai inspirată alegere pentru printarea 3D de care ai nevoie. Iar dacă ți-am deschis pofta de 3D, sa stii ca exista pe piața din România experți care te pot asista și care te pot ajuta sa identifici exact modul în care o imprimanta 3D îți poate îmbunătăți fluxul de producție – dacă ai un business în producție, de pildă.