De fiecare dată când se vorbește despre casă sau auzi cuvântul “acasă” gândul te poartă la mirosul de scorțișoară din living și la ceaiul aburind din zilele răcoroase, nu-i așa? Într-adevăr, este un cuvânt cu o mare încărcătură emoțională ce poate semnifica deopotrivă oameni, locuri și amintiri.

Însă ce este cu adevărat acasă dacă nu ar fi necesară sfera simbolică?

Locul în care lucrezi din zorii dimineții și până la asfințit, unde știi că ești în siguranță și ai parte de liniștea mult dorită, în cazul în care ai avut o zi mai grea. Agitația și stresul cotidian se reduc acasă. Mergi în living, te bucuri de biscuiții preferați pe care îi servești la cafea alături de cei dragi.

Dar oare ce contribuie la starea de bine de acasă?

  • Fii sigur/ă că decorul joacă un rol deosebit de important. Astfel că, dacă în ultima perioada ai simțit ca nu te mai regasesti acasă și simți nevoia unei schimbări, o reamenajare este binevenită. Nu uita că și obiectele de design cu care îți decorezi mobilierul – florile, oglinzile, texturile și culorile pereților – au nevoie de o atenție deosebită. Noi am găsit o grămadă de idei de amenajare living pe blogul celor de Creativ Interior, studio de design de interior din București. Merită să aruncați un ochi, mai ales că living-ul este cel mai frecventat loc al fiecărei case. Compartimentarea acestei camere în funcție de acțiunile și nevoile membrilor familiei este de bun augur: oricât de multe vei face în living, alege să nu-l supraaglomerezi. Poți opta pentru piese de mobilier clasice, iar canapeaua și fotoliile să fie confortabile și în aceeași linie cromatică. Evită piesele decorative prețioase sau fragile, mai ales când ai copii sau animale. În schimb optează pentru piese de mobilier cu finisaje de calitate și adaugă obiecte decorative cum ar fi ghivece sau vaze cu flori puse pe rafturi sau pervaz, aici poți opta și pentru cele artificiale, dar care arată cât mai natural. Ai mereu în vedere ca spațiul să fie curat și luminos.
  • Pentru starea de bine de acasă, de luat în calcul este și o amenajare mansardă, un loc intim în care poți face activități recreative de unul singur sau alături de cei dragi. Pentru că este și un loc al introspecției și al meditației, este indicat să fie amenajat în culori calde, plăcute ochiului. Culorile reci pot fi prezente doar incidental, fiind complementare tonurilor de bază. De obicei, nu este un spațiu foarte mare, așadar trebuie să te gândești bine ce vrei să păstrezi și ce nu în mansardă. Amplasarea unei oglinzi orizontale este un truc cu ajutorul căruia camera va părea mai spațioasă. Prezența geamurilor este un alt avantaj de care orice mansardă ar trebui să aibă parte. Astfel, locul va deveni mai luminos și mai aerisit. Apropo, găsiți câteva recomandări și idei de amenajare mansarda tot pe blogul arhitecților de mai sus.

Pentru o stare de spirit pozitivă pe termen lung, apelează cu încredere la amenajarea interioară. Living-ul și mansarda sunt oazele de liniște ale fiecărei locuințe și vă asigurăm că își merită investiția.