COVID-19. SARS-COV2. Aceste 2 notiuni tuturor ne-au schimbat viata. Ne-am amanat concediu din aceasta cauza, nu ne-am mai putut vizita rudele / prietenii atat de des pe cat am fi vrut. Suntem obligati sa purtam masca de protectie. Nici nu imi vine sa cred ca deja vorbim de un an de acest virus …

Inca de la inceput eu am crezut in acest virus si pot spune ca am afirmat, in repetate randuri, ca o sa ne vina randul la fiecare. La jumatatea lunii Noiembrie 2020 am fost testata COVID-19  (test PCR), iar rezultatul a fost pozitiv. Socul la primirea rezultatului a fost mare, am inceput sa plang, parca mi se spusese ca mai am de trait cateva zile. Cam asta a reusit sa bage televiziunea in mine. Imediat dupa primirea rezultatului am primit multe telefoane de incurajare, incat ma gandeam ca ar trebui sa ma inregistrez, ca fiecare voia sa imi stie “povestea”.

Partea amuzanta e ca in cele doua saptamani de izolare am simtit ca am parte de un concediu adevarat, fara acte de facut cu termen limita, in schimb puteam sa am parte cand voiam de “binge-watching”, totul spre enervarea colegelor care aveau nevoie de mine. De obicei in a doua parte a zilei mi-o dedicam vorbitului la telefon.

In a doua saptamana m-a sunat o colega si ii spun ca are vocea cum o aveam eu in primele zile. Initial mi-a ignorat vorbele, dar a observat ca si a doua zi are vocea la fel. Pentru ca voia sa stie atunci daca a fost infectata sau nu, si-a facut un test rapid, iar rezultatul a fost pozitiv.  Dupa o jumatate de ora si-a mai facut un test rapid antigen, alte 10 minute de asteptare, iar rezultatul a fost acelasi. In acel moment s-a convins ca ceea ce ii spusesem eu s-a adeverit si tot atunci s-a convins si de eficacitatea acestor teste rapide. Desi si-a facut doua teste rapide, pretul acestora nu se ridica la pretul unui test PCR. Exista si posibilitatea testarii gratuite, dar cand esti in acele momente nu vrei sa mai astepti cateva zile pana reusesti sa te testezi sunand la 112 si mai ales ca rezultatul vine in cateva zile. Practic castigi cateva zile pentru a incepe tratamentul cat mai repede.

O schimbare pe care am vazut-o in jurul meu este ca oamenii vin la spital atunci cand simptomatologia se agraveaza, parca dintr-o data au uitat cu totii de preventie. In urma bilantului pe care l-am facut pentru anul 2020 am vazut ca am avut cu 63% pacienti mai putini decat in 2019, un procent cu adevarat impresionant. Eu inca merg pe ideea de preventie si te tratarea oricarui diagnostic de la primele semne.

Cand eram mica tata imi spunea o vorba: suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine. Mi-au trebuit cativa ani sa ii inteleg vorbele, dar aceste cuvinte le pot atribui situatiei COVID-19 foarte bine. Daca ne-am face cu totii acest test rapid antigen inca de la primele semne, am putea trata boala foarte usor. Din pacate multi oameni merg inca pe ideea: doar nu o sa mi se intample mie. Aceste teste se pot achizitiona din farmacie, dar nu le au pe stoc (de cele mai multe ori), in schimb iti poti cumpara de pe medplaza.ro unde le poti gasi mereu. Dupa cum spuneam, merg pe preventie, starea COVID-19 nu este pe terminate, cu totii ar trebui sa avem aceste teste in casa. Facand un mic calcul, pretul unui test rapid antigen este si de 10 ori mai mic decat unul PCR, un pret acceptabil.

Sanatatea sa urez si sa avem grija noi de noi in primul rand.