Când zâmbetul nostru nu ne mai satisface, evităm să ne arătăm dantura, iar încrederea în sine scade pe zi ce trece. Dacă dantura ta e una sănătoasă din punct de vedere funcțional, însă estetic suferă de colorații dentare (acele pete sau diferențe de culoare pe suprafața dintelui), Medicul dentist Alexandra Mircea răspunde la cele mai întâlnite întrebări legate de colorații, alimente care ne fură din albul dinților și cum putem avea dinți mai albi, care să ne redea încrederea în noi înșine.

Ce cauzează colorațiile dentare și cum le putem preveni?

Faptul că dinții noștri își pierd strălucirea și albul natural poate avea cauze multiple, îndeosebi alimentația pe care o avem, băuturile pe care le consumăm, fumatul, dar chiar și înaintarea în vârstă cauzează îngălbenirea dinților. Când vine vorba de prevenție, sunt câteva reguli simple care trebuie urmate; în primul rând, alimentele și băuturile care îți pătează dinții trebuie evitate, iar dacă asta nu e realizabil, e indicat periajul după fiecare masă.

Renunțarea la tutun conduce spre o îmbunătățire a aspectului dinților, alături de o rutină orală corespunzătoare, cu periaj dentar de două ori pe zi, alături de apă de gură și ață dentară. Vizitele la medicul stomatolog pentru igienizare profesională sunt imperios necesare pentru o îmbunătățire a esteticii zâmbetului.

Când ai nevoie de albirea dentara profesionala?

Când simțim că dantura noastră ar putea fi mai albă, e recomandată o vizită la medicul specialist, care va recomanda sau nu o albire dentară profesională. Condițiile în care arată dinții tăi și cauzele petelor dentare îl vor ajuta pe dentist să determine care e cea mai potrivită schemă de tratament prin care poți ajunge la rezultatele visate.

Ce alimente și băuturi cauzează îngălbenirea dinților?

În general, orice aliment sau băutură care are un pigment coloristic puternic are potențial de a ne îngălbeni dinții; sosul de roșii, fructele roșii, fructele de pădure, cafeaua, ceaiul negru și vinul roșu sunt printre cele mai frecvente alimente și băuturi care cauzează colorații dentare.

Aparatul dentar îți poate îngălbeni dinții?

Tratamentul cu aparat dentar nu poate cauza niciun fel de colorații dentare; dacă rămân pete după înlăturarea bracket-urilor, acestea sunt datorate igienei orale din timpul tratamentului. Dacă dantura și aparatul dentar sunt igienizate corespunzător, niciun tip de aparat dentar nu cauzează îngălbenirea dinților.

Ce trebuie să știu despre albirea dentară într-un cabinet stomatologic in Bucuresti?

  • În timpul tratamentului, gingiile sunt protejate ca printr-o barieră, iar iritațiile și sensibilizarea nu vor apărea;
  • Rezultatele sunt mai bune, mai intense, mai rapide decât în cazul albirii dentale realizate acasă;
  • Albirea e urmată de tratament desensibilizant, pentru a evita apariția sensibilității ulterioare.
  • Albirea dentară nu este un proces permanent și trebuie efectuată, în funcție de pacient, la anumite intervale de timp. Îngălbenirea dinților este firească și nu poate fi stopată prin albire profesională.

Este albirea dentară un procedeu dureros sau toxic?

Albirea dentară profesională se realizează cu ajutorul unui gel de albire ce conține peroxid; acesta nu intră în contact direct decât cu suprafața dinților, ceea ce face albirea dentară o procedură nedureroasă și sigură. Dacă nu este realizată corect, albirea dentară poate produce senzații de disconfort sau arsură, senzații care dispar în câteva zile. Ce poate cauza probleme este concentrația substanțelor folosite, de aceea tratamentele de albire realizate acasă nu sunt indicate, fiind efectuate în lipsa medicului stomatolog.

Există contraindicații în ceea ce privește albirea dentară profesională?

Pentru ca procedura de albire să poată fi realizată și să genereze rezultate, e nevoie de o dantură sănătoasă, lipsită de carii, tartru, alte afecțiuni; dacă ele există, trebuie rezolvate înainte de efectuarea procedurii de albire. Albirea dentară profesională nu e indicată pacienților care suferă de hipersensibilitate dentară, afecțiuni interne ale smalțului sau eroziuni dentare. Totodată, singurii dinți care pot suferi modificări de culoare sunt dinții naturali: lucrările dentare și plombele împiedică procesul de albire dentare.

Dincolo de sensibilitate în primele zile, alte efecte secundare (pe care ți le dorești) ale albirii profesionale sunt o dantură impecabilă pentru mult timp, care nu va mai arăta niciodată ca înainte, și o încredere în tine sporită. Albirea dinților rămâne una dintre cele mai efectuate proceduri în cabinetele stomatologice din România, fiind o soluție nedureroasă și sigură care îți înfrumusețează estetica danturii.

Cu toate acestea, pentru ca rezultatele să rămână impecabile cât mai mult timp, e necesar să acorzi o atenție sporită sesiunilor de igienizare a cavității bucale și să eviți alimentele cu potențial de colorare. Rezultatele? Zâmbet alb în timp, fără efecte secundare și un tratament complet personalizat, care să îți transforme dantura conform nevoilor tale.