A cui este vina? A societatii? A evolutiei? A parintilor ? Am inceput cu aceasta intrebare pentru ca dupa o plimbare prin parc cu bicicleta, am ramas inca o data uimita de obezitatea morbida care este in randul copiilor. Un copil mi-a atras atentia. Avea in jur de 10 ani si era tinut de mana ca altfel parea ca nu reuseste sa mearga singur din cauza greutatii. Nu este primul copil de genul acesta pe care il vad deoarece lucrez intr-un spital de pediatrie, dar de fiecare data ma uimesc pacientii care ajung in acest punct, de obezitate morbida.
Generatia mea a avut multe lipsuri de care astazi cei mici se bucura din plin, dar cu siguranta am avut si parti bune si frumoase. Imi aduc cu placere aminte cat de mult alergam in jurul blocului, in curtea scolii, cum ne certa mama ca intram in casa cu hainele ude pe noi, dar eram sanatosi, pentru ca a fi obez inseamna a avea o boala. Da, obezitatea este o boala. Nu tine doar de aspect, tine de sanatate.
Pentru cei care sunt (inca) dornici sa faca miscare, cei de la Ciucas X3 ne asteapta an de an la o cursa de alergare montana.
Cursa este organizata de Clubul de Turism și Alpinism Ciucaș Ploiești (club infiintat in anul nasterii mele) si are ca scop „promovarea turismului, alpinismului şi a altor sporturi legate de munte, în rândul tinerilor şi nu numai”. Ciucas X3 are 4 curse principale: cross, semimaraton, maraton cat si ultramaraton.
Daca vrei sa-ti lasi in urma stresul cotidian, sa te bucuri de natura, de peisaje, de competitie, Ciucas X3 te asteapta an de an, dar cu un echipament potrivit. Nu uita ca alergarea montana difera foarte mult de cea de pe banda din sala de fitness sau de cea din parc. In primul rand nu uita sa iti iei incaltaminte potrivita pentu cursa potrivita, iar pentru asta cel mai bine ar fi sa citesti descrierea traseului cat si recomandarile pe care ei pe propun. Poate te-ai intrebat cum rezista cei care ies pe primle locuri in clasament. Asta nu iti pot spune, dar trebuie sa stii ca echipamentul lor nu este ales la intamplare si este probat si iar probat. Sosetele nu sunt nici ele alese la intamplare. Ele trebuie sa fie lungi sau medii, din materiale respirabile, sa se usuce repede, cat si sa aiba proprietati antimicrobiene.
Pe Ciucas vremea se poate schimba rapid, vantul poate bate cu putere si tocmai de aceea echipamentul trebuie ales cu atentie sporita. Astazi exista tricouri, maieuri, bluze, colanți si sorturi de alergare care te protejeaza impotriva microbilor, de efectelor nocive ale razelor UV cat si de mirosurile neplacute.
Ar fi multe de adaugat la echipament: vesta sau centura, cu bete sau fara bete, dar daca ti-am atras atentia, cu siguranta ca vei lua fiecare parte din echipament in parte si vei alege ce ti se potriveste cel mai bine.
Dupa ce asculti o parte din vocile celor care participa, simti cum te motiveaza pentru a fi si tu unul din ei: „toamna se aduna si visele pe carari si impreuna scriem povestea …” , „alergarea montana este ceva sublim”, „Aici este liniste, pace si orice probleme ai avea te duci si alergi si problemele dispar. Nimic nu mai conteaza.” , „peisajele din jurul nostru sunt magice.” Asa a fost editia 2022, o editie de poveste.
Ce spui? Hai sa fim sanatosi pentru ca alergarea inseamna sanatate.