Ceva s-a intamplat si trebuie sa ne internam in spital. Aceasta propozitie reprezinta un soc pentru parinti si cu siguranta si pentru copii. Unde mai punem ca parintii inca ii sperie pe micuti cu povesti despre doamna doctor, respectiv domnisoara asistenta care vine si iti face injectie. „Domnisoara intepatoare” reprezinta o imagine de care cei mici se sperie, de la prima vedere. Chiar daca parinti nu au contribuit la aceasta imagine, faptul ca se afla intr-un mediu nou, de foarte multe ori ostil, fara nimic familiar, copiii plang, se cuibaresc langa parintele lor si daca mai e si un parinte sensibil, ii transmite ingrijoarea copilului si atunci este si mai greu de colaborat cu micutul pacient. La aceasta reteta am putea sa adaugam multe alte ingrediente, dar reteta mea, din seara asta, este despre altceva.
Ministerul Sanatatii a lansat un ordin care este pus in transparenta publica deoarece abia acum a realizat ca exista un deficit de comunicare intre medic si apartinatori. Lucru pe care, din pacate, l-am observat de multe ori. Asistentii medicali sunt o zona tampon intre medici si apartinatori si astfel incercam (eu si colegele mele) sa le oferim informatii cat se poate de calm, de asemenea folosim o hartie pentru a schita cateva idei despre ce anume se petrece in sala de operatii unde ei, apartinatorii, nu au voie sa fie. Ii incurajam sa ne intrebe ce anume nu au inteles din ce le-a explicat dl doctor pentru ca incercam sa le reducem anxietatea deja existenta.
O interventie minora pentru un medic, pentru cei implicati este dificil de gestionat, iar pentru copii este si mai greu. Reteta pe care incerc sa o aplic este ca in timpul interviului preanestezic sa gasesc un subiect comun cu cel mic, ca din momentul in care el ramane doar cu mine, sa pot sa am un dialog cu el, sa il fac sa aiba incredere in mine, sa imi comunice strarile pe care le experimenteaza ca sa le gestionez.
Copii sunt imprevizibili, au niste raspunsuri care iti lumineaza ziua. Pentru ca Sfinții 40 de mucenici din Sevastia ne bat la usa, iar mie mi-au placut foarte mult mucenicii muntenesti de mica si vreau sa vad daca aceasta „ciorba” dulce le place si lor la fel de mult pe cat imi placea mie.
De la un pacient, recent, am aflat de ce mucenicii au aceasta forma de 8. Aceasta cifra reprezinta reprezentarea stilizata a chipului uman. Suprinzator pentru mine nu a fost raspunsul lui ci faptul ca niciodata nu ma intrebasem de ce s-a ales aceasta cifra. Recunosc ca lui nu i-am martutisit gandul meu. Discutia a fost una agreabila ( si efectul scontat : de a nu se gandi la mediul nou).
Pacientul meu, la vasta lui, deja era pasionat de gastronomie. Mi l-am imaginat la casa lui, cu familia aproape, cu un zambet mare, in timp ce ii servea cu Bunatati Baneasa. Cu aceasta incursiune in viitor m-am gandit si la cat de frumoasa este viata intr-un studio de gatit, in care poti exersa si invata arta gatitului.
Dupa ziua aceea am plecat cu gandul sa ma duc sa imi cumpar mucenici Baneasa si sa imi umplu casa cu tot felul de arome care vestesc venirea primaverii. Acum, de cate ori gatesc ceva, ce imi facea mama sau bunica, imi aduc aminte de toata emotia din jurul acelui preparat, acelei asteptare ca sa fie gata, iar aceasta emotie este ingredinetul secret al unei retete de succes.
Pe langa aceasta emotie am luat reteta Baneasca pentru a-mi unge sufletul si a nu ma face de ras. Perfectionismul ma insoteste la tot pasul. Incerc sa evit neprevazutul si totul trebuie sa fie bine calculat sau cantarit. Gustul Baneasca revolutioneaza reteta si de data aceasta totul se cantareste … din ochi.
Intai si intai se pune apa la fiert cu zaharul tos, zaharul vanilat, zaharul cu rom si scortioara si cu sare. Nu uitati de sare pentru ca ea „trezeste” aromele. Dupa ce aromele s-au imbinat si receptorii olfactivi sunt activati, puneti mucenicii gata pregatiti ( multumim Baneasa ! ) in apa fierbinte. Ii las sa fiarba aproximativ 10-12 minute dupa care adaug coaja de portocala si lamaie confiata, esenta de rom si foarte multa nuca. Dupa aproximativ un minut, opresc focul. Mie imi place ca mucenicii sa ramana aldente pentru ca atat timp cat ei raman in lichid, vor continua sa se gateasca.
Gateste cu Baneasca si te vei bucura de o reteta rapida, usoara si savuroasa.
Spargem monotonia cu Spring SuperBlog 2023 – competiția pentru bloggerii haioși!