Alegerea unei profesii este o loterie. Eu nu am stiut spre ce sa ma indrept si nici nu am fost indrumata, asa ca am zis: intai sa iau bacalaureatul si apoi mai vedem. Azi mi-as fi dorit sa fi fost mai hotarata sa merg pe un drum si bacalaureatul sa fie doar o „statie” in calea obiectivului final.

In functie de profilul liceului pe care il urmezi, optiunile pe care le ai la dispozitie in alegerea unei facultati sunt injumatatite. Atunci se pune intrebarea: ar trebui ca un copil sa se gandeasca la facultate, la ce vrea sa profeseze inca din scoala generala ciclul II?

Cinematografia ne face sa ne gandim cum ar fi ca si noi sa fim in rolul actorului X. Unul din filmele copilariei mele a fost Gilmore Girls, imi placea nespus de Rory, dar nu ma simteam atat de determinata ca ea. Acum, un alt film difuzat recent despre avocati, este Suits. Avocatii par a fi acei oameni imbracati office, respectati si cu un trai bun, dar ce presupune meseria de avocat? Avocatul promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului. Altfel spus, as putea spune ca avocatul este acea ruda realizata a consilierului juridic. Amandoi au plecat la drum, doar ca, consilierul juridic s-a oprit dupa absolvirea facultatii de drept, in schimb ce avocatul si-a continuat drumul si a sustinut alte examene cat si efectuarea stagiului de practica. Acestia se pot specializa in dreptul public sau in cel privat.

Voi face o paralela intre meseria de avocat si cea de medic. Avocatii de drept public (drept penal, drept bancar, drept procesual penal, drept administrativ, drept financiar, etc) cat si cei de drept privat (drept civil, drept comercial, dreptul munii, dreptul familiei, etc) sunt medicii de familie. Oamenii se duc la ei cu diverse probleme, uneori le rezolva, alteori nu. Stiu cate ceva din fiecare domeniu, dar in niciun domeniu nu exceleaza. Sunt si avocati care se specializeaza doar pe o ramura a dreptului public sau privat. Acestia sunt medicii specialisti. Isi cunosc foarte bine părticica lor si rezultatele nu intarzie sa apara.

M-am uitat de curand la procentul oamenilor care divorteaza din judetul natal. Procentul cuplurilor care doresc sa divorteze este in crestere si cu precadere in zona urbana (evenimente demografice 2018-2021). Cum ajung oamenii sa apeleze la un avocat? Este nevoie de un motiv de suparare, un motiv de drama, un motiv de suferinta, un motiv de nemultumire. Se ajunge aici din cauza lipsei de autoeducatie a fiecarui partener. Dezechilibrul din cuplu se resimte deoarece cineva evolueaza si cineva stagneaza. Sotii ajung la divort si din cauza faptului ca ei nu comunica.

Multe persoane aleg sa continuie o casnicie in care nu se simt fericiti pentru ca nu au curajul sa mearga la un avocat, la o sedinda de consultanta, sa ii sfatuiasca. A merge la avocat nu inseamna ca deja divorteaza. Acolo li se prezinta ce se poate intampla la divort din culpa exclusiva, ce se poate intampla la divort culpa comuna. Cel mai bun avocat e cel cu care rezonezi, exact ca la medic. Trebuie sa simti ca te intelege, ca se potriveste cu tine si cu cauza ta. A ramane intr-o relatie care te afecteaza pe tine cat si pe copii, este daunator. Tu nu esti fericit /a, iar cei mici vor creste traumatizati psihic si poate si fizic.

Toate acestea le gandesc azi ca adult, copilul din mine, in schimb, si-ar fi dorit sa aiba alt curs.

Eu sunt un adult care si-a dorit, candva, ca parintii lui sa divorteze. Sunt un adult caruia ii e frica sa nu i se repete povestea parintilor lui. Sunt un adult care munceste pentru a avea o situatie financiara buna, ca in cazul in care povestea se repeta, sa nu ma simt obligata de a ramane pe loc din cauza faptului ca nu am unde sa plec, ca parintii nu ma vor primi inapoi. Sunt un adult care a crescut cu impresia ca sunt neajutorata. Sunt un adult care o asculta pe Avocat Nora Cosmina Drulea deoarece incerc sa invat sa nu renunt la mine. Sunt un adult carui ii e teama sa isi aduca aminte in detaliu cum e sa te trezesti cu usa de la apartament sparta din cauza faptului ca nu reuseste sa o deschida, cum e sa te trezesti in galagie, cum e sa adormi cu frica, cum e sa te intorci acasa cu frica ca nu stii ce vei gasi.  Sunt un adult care isi doreste sa ma fi dus sa ii spun sa faca acel pas pentru noi, ca avocatul este raspunsul la problemele noastre. Un avocat m-ar fi protejat prin intermediul legii si azi as fi avut mai multa incredere in mine. Un avocat mi-ar fi adus liniste, dar… nu a venit.

Avocatul ii poate salva pe micuti de la traume. In „Scoala altfel” care conform Ministerului Educatiei este pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, o intalnire cu un avocat poate fi benefica, poate fi cam unica sansa a unui avocat de a vorbi cu copiii, pentru ca se stie, ca un copil nu este chemat in sala de judecata.


Spargem monotonia cu Spring SuperBlog 2023 – competiția pentru bloggerii haioși!