Cand ma gandesc cum se vad lucrurile din punctul de vedere al pacientului intr-o unitate medicala, trebuie mai intai sa ies din statutul de asistent medical si sa ma mut pe partea cealalta a barierei, pentru ca, din fericire, nu am mai incaltat demult papucii de pacient.

In studentie am fost cu bursa, de doua ori, in Lituania. Acolo am vazut lucruri la care visez si azi, dar in acelasi timp sunt aspecte pe care noi le avem si ei nu.

Aspectul unei instutii este important pentru ca daca ai de toate, dar aspectul general este unul neingrijit, nu iti inspira incredere. Aici intervine partea de intretinere, dar de multe ori se confunda cu partea de curatenie. Mi-as dori ca personalul de ingrijire sa isi indeplineasca fisa de post ca si cum ar face curat la el acasa, dar cum cei din conducerea spitalului si mai ales cei de la DSP nu ii intereseaza atat de mult curatenia ci faptul daca a fost completat corect graficul de curatenie si cu dezinfectant pentru fiecare incapere, iar in acest caz ei acorda atentie acestei hartii. Cand ne dorim o schimbare, ar trebui sa ne gandim unde trebuie facuta ca sa fie aplicata.

Ca pacient mi-as dori ca unitatea medicala sa aiba garderoba(si) pentru apartinatori. Acestia cand vin in vizita daca isi pun un halat pe umeri, netinand cont ca pot aduce diversi microbi din exterior (de multe ori spunand ca nu il pot imbraca peste geaca si asta cam asa e), iar sanatatea noastra este deja precara ca altfel nu am fi internati. Echipamentele de protectie nu sunt facultative si in protocoalele operationale ale spitalului acest lucru este mentionat, dar noi mereu le stim pe toate.

Acum ca tot am ajuns la protocoale operationale, ar fi interesant ca acestea sa fie publice, ca oricine sa aiba aces la biblioteca electronica a spitalului, cu siguranta ca am putea sa ne informam mai mult despre unele aspecte si poate chiar am intelege de ce o asistenta nu vine imediat dupa ce am sunat la butonul de langa pat.

La intrarea in sectie cat si la intrarea in cabinetul asistentelor sau la sala de pansamente sunt covorase antibacteriene. Lucru bun, dar orgoliul meu ar spune: noi la salon de ce nu avem? Acum ca sa fiu sincera, chiar am auzit pe cineva calcand pe el si spunand “ia uite ce curat fac, ti se lipesc papucii ”. Draga om neinformat, poate de asta noi nu avem asa ceva, ca ne dam cu stangul in dreptul.

As avea cateva de discutat si cu biroul financiar- contabil. Ca pacient mi-ar placea ca acest birou sa aprobe referatele de materiale fara a pune in discutie la ce le trebuie, le trebuie ca noi sa fim protejati, ca sa ne facem bine si ar mai trebui sa fie atenti la termenele de expirare ale produselor de le cumpara. Stiu ca totul se petrece in SEAP unde pretul cel mai mic primeaza, ceea ce stim cu totii ca asta nu inseamna, de multe ori, si cel mai bun produs, dar macar termenul de expirare sa fie unul bun ca altfel, le cumparam degeaba. Eu imi pun intrebarea: de ce ni se mai opresc banii la CAS cand cei care trebuie sa aiba grija de noi arunca banii pe geam? Da, cei care trebuie sa aiba grija de noi nu sunt doar medicii si asistentii, esti si tu de acolo de la tine din biroul financiar.

Sa avem pijamale de unica folosinta nu cer, imi dau seama ce cost enorm ar fi, dar pansamente de unica folosinta cu adeziv ca sa fie fixat bine pe plaga, am putea avem, nu ? Ingriirea noastra ar fi mult mai bine supravegheata de asistentii medicali care stau si fac comprese, le pun la sterilizat si cand mergem la sala de pansament ni se pune 7-8 fasii de bucati de leucoplast peste pansament ca sa-l fixeze. Uite cum cheltuim mai mult decat economisim si plus confortul nostru ar fi sporit.

Acesta este unul din aspectele care mi-au placut in Lituania, acolo starea pacientului primea si cu drag imi aduc aminte de experientele de acolo. Pentru cei cu inima tare o sa relatez un episod neplacut pentru pacient, dar care m-a facut sa ma gandesc: oare cum de ei pot asa ceva la o tara atat de mica? Era un pacient – copil cu o arsura destul de mare si atunci cand trebuia sa i se schimbe pansamentul, era sedat de un medic anestezist si medicul traumatolog (nu am vazut nicaieri sectie chirurgie plastica) ii schimba pansamentul fara a traumatiza in niciun fel pe cel mic, in momentul in care termina de pansat, medicul ATI deja trezea copilul. Totul mergea ca la carte. Ei bine, asta a fost fantastic pentru mine. Chiar ma gandeam, cand schimbam rola cearceaf, la cata diferenta intre cum se practica in Romania si cum se practica acolo.

Medicale Shop un importator si distribuitor de consumabile medicale de inalta calitate, cu vechime in SEAP, de unde pot fi achizitionate produse care ne dau o sansa la normalitate.  Schimbarea vine cu noi si mi-ar mai placea sa avem complianta si noi pentru ca pana acum asta era ce asteptam de la ceilalti, dar fara sa oferim nimic in shimb.

Spargem monotonia cu Spring SuperBlog 2023 – competiția pentru bloggerii haioși!