Am inceput sa gatesc pentru ca am plecat de acasa la 20 ani si cateva luni. Am zis ca e alesul, ca e fat frumos, ca e… ce nu a fost sa fie. As da timpul inapoi, doar daca as putea sa imi pastrez experienta acumulata, daca nu, as lua-o de la capat. Mai bine de 6 luni am mancat pateu, gem, supa la plic si alte porcarii deja preparate. Asa am inceput sa imi notez cum se face o ciorba, cand pun ceapa, cand pun ardeiul la fiert. La capitolul desert ma consider (si acum) la entry-level role. Multe expresii specifice acestui domeniu imi sunt necunoscute, simt ca trebuie sa mi le explice cineva in detaliu. E enervant cand stii ca mancarea iti iese de minune si la desert faci clatite si salam de biscuiti.

In familia mea nu se face pasca, abia tarziu le-am auzit pe mama si bunica ca ar face, dar pana la urma s-au oprit tot la cozonac, asa ca apelez iar prietenul Google ca este de folos. Atunci cand caut o reteta selectez sa imi apara imagini si apoi citesc reteta, dar nici acum nu m-am invatat ca acest lucru poate sa fie atat de inselator: ori pozele sunt modificate, ori sunt pune intr-o lumina aparte ori reteta este atat de complicata ca nici nu mai conteaza cat de apetisanta era poza.

Baneasa si-a facut intrarea in familia mea, asa ca tot ce imi mai ramane de facut era sa ma opresc la o reteta de pasca. Google e prieten vechi, dar Youtube vine din spate puternic. Ba chiar mi s-a intamplat sa vorbesc cu el. Azi am petrecut timp cu Bucataria Irinei Condurat. Ea are o reteta de Pasca cu aluat fraged și brânză de vaci, dar stiti ce m-a convins cel mai mult? Foloseste Faina Baneasa. Imediat cum am vazut pachetul de faina in clip ( care are 1.9 K de vizionari), nu am mai avut nevoie de nimic. Am ascultat reteta ei ca sa imi notez ingredientele, asadar avem nevoie, pentru o pasca mare, de:

500 grame faina Baneasa

1 ou

1 pachet unt 65%

1 cub drojdie 30 grame

100 grame zahar

Apa calduta

Pentru inceput inchideti geamuri, usi, aer conditionat si aveti grija sa fie cald in bucatarie. Acum se face aluatul dospit (aici gandul meu fuge la mama si bunica, ele sunt reprezentantele din viata mea cand vine vorba de aluat). Se desface cubul de drojdie in apa calda (apa ca de paine, abia acum am inteles si eu aceasta expresie auzita acum 30 ani) si zahar care va activa drojdia.  Faina se adauga treptat, oul si apoi restul de faina. Aluatul trebuie sa fie moale care va fi lasat sa creasca .

Separat se amesteca pachetul de unt cu faina cat cuprinde . Se va lasa ulterior la frigider o ora ca sa se intareasca, timp in care se pregateste umplutura.

Pentru umplutura: 800 de branza proaspata se amesteca cu gris, eu am pus 4 linguri, dar totul depinde de cat de apoasa este branza, 4 oua, 200 grame zahar, sare, stafide dupa gust (care au fost lasate la hidratat intai), esenta de vanilie si de lamaie. Toate ingredientele se omogenizeaza si se lasa de-o parte.

In momentul in care aluatul si-a dublat volumul, se scoate pe un blat tapetat cu faina. Se scoate si aluatul din frigider si cele doua aluaturi se unesc pentru a forma un aluat fraged stratificat.

Se imparte aluatul in doua parti, una pentru baza tavii si alta pentru a modela doua suluri subtiri cat degetul mic, care se impletesc si se aseaza pe margine. Se intinde foaia intr-o forma cu inel detasabil. Se adauga umplutura si se aseaza impletitura Sfintei Cruci. Se unge cu ou batut atat aluatul cat si umplutura. Se baga la cuptor preincalzit la 170-180 grade, timp de 50 minute. Asta pentru cuptorul meu. Cel mai bine, mai verificati dupa 30-40 minute. Cand este rumenita la suprafata, se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Obligatoriu! Asta este reteta pentru Pasca Baneasa. I-am pus acest nume pentru ca si Irina foloseste faina care imi place mie.

Aceasta reteta imi este pe plac pentru ca imbina atat aluatul framantat, dar imi da impresia ca este si un cheesecake romanesc. Cand experienta se va mai strange, o vreau sa incerc reteta de pasca cu branza de vaci – Sanda Marin (1936), reteta pe care am descoperit-o saptamana aceasa in cartea O istorie a deserturilor de la noi.

 

Spargem monotonia cu Spring SuperBlog 2023 – competiția pentru bloggerii haioși!