Sunt asistent medical, într-un spital de stat și pot spune sistemul medical din România nu este prea lăudat, dar nici unul de care ar trebui fugim. Lucrurile se schimbă o dată cu personalul care lucrează în spital, dar mai ales o dată cu mentalitatea oamenilor care vin într-un astfel de mediu.  Imaginea pe care o am eu în cap despre cum trebuie fie persoanele care profesează meseria de asistent medical nu este deloc cu cea ce întâlnim cel mai adesea. Personal am văzut asistente medicale cu brățări, inele, cu ojă pe unghii, părul desprins, papuci cu tocuri. Acestea sunt exemple de așa nu. De aici și prima impresie care este surprinzătoare sau chiar intrigantă. Echipamentul trebuie fie unul practic și confortabil deoarece în timpul exercitării profesiei implică și foarte multă mișcare.

Există reguli stricte referitoare la igiena personală și siguranța pacientului. Accesorile, unghii lungi pot fi considerate o sursă potențială de contaminare sau de transmitere a infecțiilor, deoarece pot adăposti bacterii și alți agenți patogeni. Cu toate acestea, este important să reținem că aparențele pot fi decepționante și că un aspect fizic, cum ar fi lungimea unghiilor, nu definește întotdeauna abilitățile profesionale sau nivelul de îngrijire al unei persoane.

Pandemia prin care am trecut nu ne-a învățat prea multe.  Copiii surprind cât de bine se pliază pe noile reguli, în schimb părinții au tendința de a se împotrivi. Am înmânat mască de protecție unei mămici și copilului care urmau meargă către sala de operație. Marea surpriza a fost văd mama și-a pus masca sub nas, iar copilul a folosit-o corect.

Meseria de asistent medical trebuie fie și o pasiune profundă pentru îngrijirea pacienților și respectarea standardelor ridicate în ceea ce privește siguranța și igiena. Sistemul medical are multe neajunsuri, dar fiecare asistent medical ar trebui să fie un exemplu de profesionalism și grijă față de pacient.

În cele două stagii cu bursa Erasmus am avut norocul văd și altceva decât ce îmi oferea sistemul nostru de învățământ. Acolo mi s-a întipărit în minte cât de important e ai un aspect demn pentru aceasta meserie. În afară de uniformă, este foarte important avem și echipament de protecție nu doar pentru siguranța noastră, ci și pentru cea a pacienților.

În aceasta meserie întâlnim tot felul de persoane, dar cele mai multe vin din medii sărace. E ușor de dedus igiena nu este punctul lor forte, dar asta nu trebuie ne facă le acordam mai puțină atenție. Îngrijirea lor trebuie fie prioritatea noastră, iar siguranța este esențială. Știu un caz petrecut în 2016 la Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” – Stefanesti – Argeș unde două asistente au luat scabie de la un pacient. Ancheta interna a arătat cele doua cadre medicale nu au purtat echipamente de protecție. Întâmplător a ajuns la mine informația la camera de gardă, personalul de acolo trebuie schimbe pacienții în pijamale unică folosință, lucru care nu se întâmplă ca multe altele. Înțeleg volumul de muncă este mare, personalul este supraaglomerat, dar trebuie avem grija de noi pentru nimeni altcineva nu va avea. După fiecare tură mergem acasă la familie, iar sănătatea lor depinde și de noi. Echipamentul de protecție și igiena sunt lucruri pe care le iau în serios.

Achizițiile în spitale, primării, centre de educație, centre sportive, servicii de ambulanță se fac prin sistemul SEAP. Medicale Shop este un furnizor de încredere pentru piața de medicala încă din anul 2008 care a înțeles pentru a ajunge la cât mai multe cadre medicale trebuie fie înregistrat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, astfel personalul de la Achiziții pot accesa produsele lor: consumabile medicale, consumabile pentru laborator, articole de unică folosință, articole din hârtie, dezinfectanți medicali. Este important ca produsele se ridice întotdeauna la înălțimea așteptărilor și pentru asta ei au implementat un  Sistem de Management Integrat conform certificărilor de la Organizația Internațională pentru Standardizare.

O îngrijire cu atenție va lăsa pacientului o experiență pozitivă  și percepția acestuia asupra sistemului medical și a personalului din acest domeniu se vor schimba. Materialele de protecție nu sunt doar simple accesorii, ci sunt simboluri ale grijii, respectului și responsabilității față de sănătatea și binele pacienților.

Ajută-mă să te ajut.

SuperBlog2024