AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Istoria nu trebuie uitata

20190219 Auschwitz

Ultimul trend in ceea ce priveste formarea celor mici este educatia lor in spiritul valorilor nationale. Asta toamna citeam un articol unde o educatoare impreuna cu copiii pe care ii are in grija au participat la cercul pedagogic al educatoarelor unde au sustinul o lectie demonstrativa cu tema “Lada de zestre a bunicii”. Cei mici au fost imbracati in costume populare specifice diferitelor zone ale tarii si rand pe rand, au scos din lada bunurile pe care le-au gasit: fusul, lampa cu gaz, oalele de lut, lingura de lemn, ie si altele.

 Mi-ar placea, ca astfel de activitati, sa descopar mai des pentru ca in felul acesta traditiile si obiceiurile noastre romanesti nu se vor pierde. Personal am avut noroc cu bunica materna care ma tinea pe langa ea cand lucra la razboi si, din cand in cand, imi dezvaluia cate putin din arta tricotatului. Asadar pot spune ca am avut o copilarie lejera, dar cred ca nu mi-ar fi stricat o mana mai apriga. Mi se spunea “branza buna in burduf de caine”, dar abia acum cativa ani am inteles cu adevarat la ce se referea.

De curand am inceput sa citesc a sasea carte pe anul acesta (din cele 24 pe care mi le-am propus). Atunci cand nu am o carte in geanta apelez cu drag la carti online. Ceea ce pot spune despre mine e ca am descoperit autori noi pe care ii urmaresc cu drag si abia astept sa le citesc cartile la care lucreaza. Imi plac romanele care ma destind, care ma fac sa uit de stresul de la munca, de presiunea licentei care imi apasa pe umeri, dar in acelasi timp imi plac si cele care sunt inspirate din realitate, din istorie.

Al Doilea Razboi Mondial reprezinta o sursa importanta de inspiratie pentru scriitori. Am citit carti scrise de autori din Franta, Lituania si chiar un jurnal al unei romance care fusese deportata care au avut ca tema acest subiect. Intr-o zi in timp ce cautam pe Google alte carti beletristica care abordeaza acest subiect, dar din alt punct de vedere, am descoperit-o pe Heather Morris. Romanul ei, Tatuatorul de la Auschwitz, a avut un milion de exemplare vandute in noua luni de la aparitie, din ianuarie pana in septembrie 2018. Romanul de bazeaza pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albastrui tatuate pe bratele prizonierilor, femei si barbati deopotriva. Ceea ce pot sa va mai spun e ca a ajuns foarte repede un Bestseller in foarte multe tari, a fost tradusa in peste 35 de carti si eu abia astept sa o citesc.

Biblioteca Judeţeană  "Ion Heliade Rădulescu" Dâmboviţa organizeaza saptamanal o seara de carte la Targoviste. Acesta este un eveniment care mi-ar placea sa fie preluat de cat mai multe orase. Poate intr-o zi aceasta carte va fi propusa spre dezbatere.

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

1 comentariu

  • Marius postat de Marius Marți, 19 Martie 2019 10:21

Lasă un comentariu