AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Printre tonuri cenusii - Ruta Sepetys

20190119 printre tonuri cenusi

Numarul cartilor pe care le citesc despre Al Doilea Razboi Mondial creste de la luna la luna. Acest subiect este de-a dreptul inepuizabil. Ruta Sepetys a urcat foarte repede in topul autorilor pe care ii apreciez. In repetate randuri am povestit mici amanunte din perioada pe care am petrect-o in Lituania, dar in aceasta noua carte pe care am terminat-o, pe langa povestea Linei alaturi de mama si fratele ei, am aflat de cateva obiceiuri si traditii pe care le au lituanienii de Craciun cat si faptul ca barza este considerata pasarea lor nationala. Asadar mitul ca barza aduce copiii este inspirat din acesta tara baltica, care mai este denumita si tara berzelor.

Printre tonuri cenusii este cartea de debut a acestei autoare, este o poveste care iti va intra la suflet si pe care nu o vei lasa din mana pana nu o vei termina. Reprezinta o lectie de supravieturire, demnitate, iubire si curaj. Romanul poate fi considerat o pagina de istorie. Ruta Sepetys da voce sutelor de mii de oameni care si-au pierdut vietile in cel de Al Doilea Razboi Mondial, prezentand adevarul cruzimii la care erau supusi in lagarele de concentrare. In Jurnal de ghetou - Miriam Korber-Bercovici am mai descoperit o parte din umilinta pe care o aveau de indurat oamenii in aceste locuri, dar in aceasta carte, fiind o fictiune istorica, au fost descrise, in detaliu, umilintele si abuzurile prin care trebuia sa treaca acesti oameni.

“Cand sprijini o cauza dreapta, Lina, nu te astepti la recunostina sau la recompensa.”

Lina este o tanara adolescenta de 15 ani, care voia sa isi urmeze cariera de artist la Scoala de Arte din Vilnius si fiica de rector universitar. Viata ei frumoasa, (familie iubitoare care o sustineau in pasiunea ei pentru pictura, un frate mai mic pe care il adora, o verisoara pe care o vedea ca pe cea mai buna prietena) se va destrama in seara de 14 iunie 1941. Abia se schimbase in camasa de noapte cand a auzit o ploaie de pumni care se abatusera asupra usii de la intrarea principala. Politia secreta sovietica, fara sa le spuna nici un motiv, le-a spus ca au douazeci de minute la dispozitie pentru a-si pregati bagajele. Elena, mama ei si a lui Jonas, a incercat sa isi pastreze calmul si si-a rugat copii sa isi faca bagajele punand in ele doar ce le e folositor si nu neaparat si drag lor. In captuseala de la haina ea ascunsese bijuterii, acte, argintarie si alte lucruri valoroase. Aceasta inspiratie a ei i-a fost de ajutor pentru ca a putut astfel sa mituiasca un ofiter NKVD sa il lase pe micul Jonas cu ea.

 “V-ati intrebat oare cat valoareaza o viata de om? In dimineata aceea, viata fratelui meu valora cat un ceas de buzunar.”

In vagonul in care au fost inghesuiti Lina il cunoaste pe Andrius Arvydas, un tanar mai mare ca ea cu 2 ani, care calatorea alaturi de mama sa. In momentul in care trenul a facut un popas si afland ca urmeaza sa fie atasate alte vagoane au coborat pentru a le cerceta si a vedea daca cumva se afla si tatii lor acolo. Lina are norocul sa il vada pentru ultima data pe tatal sau, dar Andrius nu. Mica tanara artista este incurajata sa nu isi piarda speranta, sa ramana alaturi de mama si de fratele ei, cat si sa isi foloseasca talentul pentru de a desena si a da desenele din mana in mana ca el ii va recunoaste lucrarile. In acel moment prin gura latrinei ii da un brat de haine cat si vergheta lui.

Destinalia lor finala a fost Colhozul din Altai, iar Ruta Sepetys descrie in antiteza frumusetea locurilor si starea deplorabila fizica si psihica a deportatilor.

Elena este un personaj care nutreste devotament total fata de familie cat si fata de semeni si ar putea fi descrisa prin: bunatate, altruism, demnitate umana. Indiferent de situatiile la care ea era supusa, a dat dovada de iubire, pana in ultima clipa, pentru cei din jurul ei si chiar pentru ofiterii NKVD-isti. Avea studii la Moscova, i s-a oferit tratament preferential cat si ratie de mancare mai multa, daca accepta sa devina informatoarea lor, dar a refuzat aceasta oferta fara sa stea pe ganduri.

“O fapta rea nu ne da dreptul de a face rau, la randul nostru. Stii asta. “

Dupa 10 luni de cand fusesera deportati, urmeaza pentru cele trei personaje ale noastre (Lina, Elena si Jonas) o noua lovitura, urmeaza a fi mutati intr-un alt loc. Gazda la care au stat pana atunci si caruia ii platise chirie, da pentru prima data dovara de umanitate si le da cateva alimente ca sa aiba pentru drum.

 In momentul in care ajung la destinatie, Lina constata ca ii e dor de maghernita in care dormise, de munca de pe camp si de Andrius. Adevaratul greu acum incepe. Lina plateste pretul libertatii unei persoane dragi cu propria ei libertate. Ramane sa descoperi tu cine este persoana respectiva cat si restul povestii.

20190224 ruta sepetys

"Am luat-o la fuga cu pasi marunti si repezi spre chitimia noastra ca sa ne infruptam din bucate. Imi era prea foame ca sa imi mai pese de faptul ca detestam sfecla. Nici macar nu imi pasa ca fusese carata in lenjeria de corp plina de transpiratie a unei femei.”

Titlul original: Between Shades of Gray

Traducator: Gabriela Stoica

Editura: EPICA

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu