AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Hannibal in spatele mastii - Thomas Harris

20190305 hannibal in spatele mastii

Cartile ne cauta pe noi sau noi pe ele? Cu siguranta raspunsul este undeva la jumatate. Primele carti care au actiunea in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial mi-au picat in mana in timpul bursei Erasmus si m-am bucurat de fiecare pagina. Pe urma am cautat eu alte carti care abordau aceasta tema. Acum a venit randul sa citesc o carte care m-a surprins de doua ori. In primul rand pentru ca actiunea cartii incepe in Lituania (tara unde am fost cu bursa) si pentru ca actiunea cartii incepe in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, dar se continua si dupa terminarea lui.

Hannibal Lector este un personaj literar despre care auzisem, dar despre care nu stiam nimic. Acum lucrurile au inceput sa capete contur datorita cartii Hannibal in spatele mastii. Thomas Harris este autorul care a creat acest personaj. Mare a fost mirarea mea cand am aflat ca seria care il are pe Hannibal in mijlocul actiunii, nu este scrisa in oridinea cronologica a evenimentelor.

Hannibal facea parte dintr-o familie de nobili care locuia in Lituania. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, familia sa se refugiase la o cabana de vanatoare care se afla in mijlocul unei paduri. In momentul in care la usa cabanei apare un tanc cu cinci persoane care isi spuneau Osttruppen, iar tatal ia proasta decizie de a iesi, viata lui Hannibal se sfarseste, chiar daca el nu este omorat. El nu reuseste sa o salveze pe sora sa din mainile acestora si din acel moment totul avea sa se schimbe.

"- Crezi ca merita sa pierzi timpul cu mine?

- Orice om merita sa pierzi timpul cu el. Daca la prima vedere cineva pare mai tont, trebuie sa te uiti mai adanc in sufletul lui."

Urmatorii ani de viata ii petrece in castelul familiei, acum transformat in orfelinat pana in momentul in care unchiul tau, fratele tatalui care locuia in Franta, vine si il ia. Acesta moare la scurt timp, iar Hannibal ramane sa locuiasca alaturi de matusa lui. Lady Murasaki este o japoneza care incearca sa ii ofera caldura unui camin lui Hannibal. Adolescentul Lector apreciaza tot ce face matusa lui pentru el, dar in acelasi timp in acesta se petrec lucruri pe care nu le simtitse pana atunci. In momentul in care un macelar o jigneste pe matusa lui, Hannibal se simte revoltat si, la scurt timp, va produce prima crima din viata lui cu o sabie pe care o ia din arsenalul matusii, bineinteles fara voia ei.

"Cand nazistii urcau copiii in camioane, unde era politia?"

Tanarul Hannibal este urmarit de un politist, iar matusa lui il salveaza de cateva ori, dar la un moment dat aceasta se reintoarce in tara ei natala si ii lasa drept cadou o ramura arsa pe care ea o primise de la tatal sau dupa evenimentele de la Hiroshima. Hannibal isi continua planul, dar interesant este de vazut sufletul sau in momentul in care si-a vazut obiectivul realizat.

Harris l-a cunoscut pe dr. Salazar in 1963 intr-o inchisoare din Mexic. Dr Salazar, alias Bally Trevino, avea de executat 20 ani de inchisoare pentru uciderea Jesus Castillo Rangel. Cei doi erau iubiti, iar Dr. Salazar era medic intern in acea perioada, cand i-a taiat gatul lui Rangel cu un cutit folosit in mod special la disectie, intr-un moment de gelozie si apoi ia taiat corpul in bucati si l-a ingropat. 

"Laboratorul, in timpul noptii, era un loc bun de stat pe ganduri, tacerea fiind intrerupta numai de clinchetul instrumentelor si, arareori, de oftalul unui subiect pe care de abia incepuse disectia, ale carui organe interne inca mai contineau aer.”

Titlul original: Hannibal Rising

Traducator: Irina Tudor Dumitrescu

Editura: RAO

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu