Primul gând când aud cuvântul vin e gândesc la via bunicii, cu siguranță, nu îi ajutam eu foarte mult fiind copil pe atunci, dar aveau sub ochii lor și nu trebuia îmi ducă grija. Părinții mei, în schimb, munceau foarte mult acolo. Gândindu- acum la cât de mult se muncea acel pământ, spune vinul nu este pe deplin apreciat. Fară vreau, am învățat procesul agricol de a culvita vița de vie. Toamna lăsau butași într-o „groapă” de aproximativ 30 cm , se punea nisip acolo și se înfigeau butașii. Distanța dintre coarde fie de câțiva centimetrii. Aceste coarde ale viței  de vie, eu le știu sub denumirea de „joarde”. La câmp îl vedeam pe tata când lua o joarda și o îngropa și îi lasă doar vârful afară. Mi-a trebuit mulți ani aflu acest proces poarta numele de marcotaj. E mai simplu de făcut, decât de reținut aceasta denumire.

Apoi în scenă o vedeam pe mama care lega câte un borcan de la vreun antibiotic la capătul unei coarde care tocmai fusese tăiată pentru a prinde lacrimile viței de vie. Explicația era: e bună pentru ochi, care erau efectiv beneficiile, nu se știa. Așa o dată ce Google mi-a picat în mâini, am început caut diverse explicații ca umplu locurile goale de cunoștinte. Seva este benefică pentru iritații oculare, pentru tratarea conjunctivitei, pentru momentele când ai disconfort ocular generat de oboseală.

Eu având o copilărie foarte legată de munca la câmp, în vița de vie, era destul de greu nu iubesc această licoare a lui Bacchus. De-a lungul anilor am cunoscut un somelier. Este efectiv fantastic îl asculți cum vorbește despre vin, despre tradiție. Plus acum tata socru este italian și la ei nu există masă fară vin. Povestea mea cu vinul se pare a crescut treptat. Am fost și la degustări de vin, ulterior. La prima strigare spune îmi place vinul rose este „băubil„, el este revigorant. Vara spune merge cel mai bine. Vinul rose, de exemplu Busuioacă de Bohotin de la Beciul Domnesc, l- asemănă cu notele înalte de la un parfum. Te captivează de la prima degustare, dar atunci când vreau ceva mai mult, aleg un vin roșu. Aici intervine o adevărata luptă vinurile roșii sunt împărțite pe foarte multe categorii.

Conceptul unele vinuri sunt pentru femei și altele pentru bărbați este total nerealistic. În ultima ipostază ai putea spune unele dintre vinuri sunt mai atrăgătoarele pentru sexul feminin decât pentru cel bărbătesc. Personal aleg vinurile roșii cu arome delicate de fructe roșii sau note florale pentru vinurile roșii robuste sunt mult prea „tari” pentru mine.

Un echilibru aromatic perfect putea spune este vinul Pinot Noir. Acesta are diferite arome subtile de fructe roșii: căpșuni, cireșe și chiar zmeură. De asemenea el poate avea note florale. Mâncarea mea preferată este adesea însoțită de sosuri și acest vin se completează perfect. Felul meu preferat de mâncare, unul din cele sofisticate pe care nu le gătesc acasă, este rața cu sos dulce acrișor alături de un risotto. Dacă tot am ajuns la risotto, nu are cum nu gândesc la un risotto cremos cu ciuperci sau un pui cu sos de vin roșu, nu spune nu nici la un platou cu diverse brânzeturi, cu texturi moi și arome subtile; brânză de capra, brie sau camembert. Aromele fructate ale vinului și textura cremoasă a brânzei, curcubeu de cerul gurii.

Cu siguranță mai am multe de descoperit în materie de vin și cu siguranță în viitor voi ajunge și la Monumentul Beciul Domnesc pentru locația este una de vis, locația fiind una plină de istorie, plus Monumentul Istoric Beciul Domnesc este unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen deoarece el este inclus în Lista Monumentelor Istorice. Cu siguranță mergând aici nu ai cum nu simți tradiția și istoria la fiecare pas. Este o lupta continuă a oamenilor locului de a ține vii obiceiurile.

Vinul este o poveste în fiecare picătură. El ne dezvăluie secretele soiului și ne invita călătorim aproape de el, prin peisaje și arome unice. Ca o încheiere spune vinul este un liant al oamenilor. Ne aduce alături și ne ține ore în sir împreună.

Cheers! Cin Cin !

SuperBlog 2024